Hoeveel moet je lenen voor een huis?

huis

Het aanbod van huizen is tegenwoordig vrij groot. Heel wat mensen zijn dus op zoek naar een nieuw stekje en hebben daar uiteraard ook geld voor nodig. Maar wat er veel niet weten is hoeveel ze kunnen lenen voor een huis. Want hoe bereken je zoiets? In dit artikel gaan we je dat helemaal uitleggen. Zo moeilijk is het zelfs niet. Het gaat erom dat je weet wat je inkomsten zijn, trek daar de vaste uitgaven van af die voor een bank belangrijk zijn en je komt al heel erg in de buurt.

Restricties van de bank

Banken laten je niet oneindig lenen, dan zou je in de financiële problemen komen en dat moet je uiteraard vermijden. Daarom gebruiken ze de regel dat elke klant ongeveer 1/3e van zijn totale inkomsten kan spenderen aan alle leningen. Dat gaat dus over een huislening, autolening of nog een andere lening. Welke lening je neemt kies jij uiteraard, maar de som van al die afbetalingen mag niet meer zijn dan 1/3e van je inkomsten. De ene bank is hier wat soepeler mee dan de andere, maar ook voor jezelf is dit belangrijk om te weten. 

Vergelijk verschillende banken

Wat jij kan doen is al de banken vergelijken. Want aangezien ze allemaal andere kostenpercentages hebben is dat wel belangrijk om eens na te kijken. Start eventueel bij je vaste huisbank, maar hou daar niet op. Andere banken kunnen betere voorwaarden hebben en dat maakt het voor jou interessant. Je hoeft niet meteen naar een bankkantoor te gaan. Je kan de zoektocht starten via de websites van de banken. Daar kan je gratis en vrijblijvend een lening simulatie uitvoeren.

Voer een simulatie uit

Je moet er de kostprijs van de woning invoeren, de duurtijd van de lening kiezen en ingeven hoeveel eigen middelen je kan aanwenden. Met deze gegevens zie je al een resultaat verschijnen op de computer. Let goed op het kostenpercentage en het bedrag van de kosten zelf die je bovenop het kapitaal moet betalen. Noteer dat indien gewenst en ga verder met het simuleren bij andere banken. Bekijk alle resultaten en waar de voorwaarden het interessantst zijn kan je een afspraak inplannen.

Het is belangrijk om ook eens naar de bankkantoren te gaan om daar alle details te bespreken. Want er komen ook nog andere zaken bij te zien. Zoals een schuldsaldoverzekering en andere diensten die je mogelijk moet afnemen als je een woonlening wil aanvragen. Dankzij het internet kan je ook hier al heel wat over lezen. 

Mocht je ook renovaties willen uitvoeren dan moet je ook dit eens bekijken. Leen je dit direct samen met de woonlening of neem je nog een aparte lening achteraf? Ook hier zijn heel wat mogelijkheden die je in een bank kan regelen.

Let op: geld lenen kost ook geld.