Hoeveel kan ik lenen?

U bent op zoek naar een lening, maar u heeft geen idee hoeveel geld u kan lenen. Het is handig om te weten welke factoren meewegen voor uw leenbedrag. Op de vraag hoeveel geld u kunt lenen is geen kant en klaar antwoord te vinden. Iedereen is uniek en bevindt zich dan ook in een andere situatie met verschillende wensen en behoeftes. Hoewel er niet één concreet antwoord te geven is, kunt u wel een beter beeld krijgen van de mogelijkheden in uw situatie. U kunt hier informatie vinden over de factoren die een rol spelen en waar u zoal op moet letten bij het aangaan van een lening.


Op zoek naar antwoorden

Iedereen leent wel eens geld, een lening afsluiten is dus ook niet ongewoon, sterker nog meer dan de helft van sommige aankopen worden gefinancierd door middel van leningen. Bekende voorbeelden zijn het kopen van een huis en een auto. Ook leent het merendeel geld om een nieuwe badkamer of keuken te financieren. Een betaalmiddel zoals een kredietkaart is ook een vorm van lenen waar veel mensen gebruik van maken. De bedragen die we lenen lopen nogal uiteen. Het lenen van tien euro bij een vriend, een voorschot op uw inkomen om de kapotte vaatwasser te repareren tot het lenen van tonnen bij het aangaan van een hypothecaire lening. Maar wat is nou de bovengrens van een bepaalde lening vraagt u zich af. Bij sommige kredietverstrekkers moet u een uitgebreide en ingewikkelde lijst met vragen invullen voordat u weet hoeveel u kunt lenen. Dit is niet eenvoudig en kost bovendien veel tijd. Logisch dat u daar niet op zit te wachten, vooral wanneer u alleen nog bezig bent met oriënteren. Het is mogelijk om op basis van praktijkvoorbeelden een beeld te krijgen van wat u maximaal kunt lenen. Het is vaak al erg praktisch en helpend om te weten dat u met uw inkomen eerder moet denken aan een lening van maximaal 700 euro in plaats van een lening van 5000 euro. Hoeveel u kunt lenen hangt van een aantal dingen af.  Het aanbod van leningen is groot en er zijn veel aanbieders op de markt.  Onderling zijn er dan ook veel verschillen binnen het diverse aanbod met elk hun voorwaarden. U kunt wel rekenen op het feit dat uw (vaste) inkomen de meest doorslaggevende factor is voor de hoogte van het bedrag dat u kunt lenen.

 

Netto inkomen en gezinssituatie

Het netto inkomen is de belangrijkste factor voor kredietverleners om te berekenen hoeveel u kunt lenen. U kunt meer lenen wanneer u een beschikt over een hoog inkomen en weinig kosten heeft. Bent u de enige kostwinner? Dan kunt u meestal minder lenen dan wanneer sprake is van twee inkomens. Van het maandelijks inkomen gaan altijd kosten af. Kosten die een flinke hap uit uw budget nemen zijn zaken zoals gas, water, elektriciteit en huur. Ook openstaande leningen kosten geld en deze kosten worden meegenomen in de berekening voor uw lening. Bestaat uw gezin uit meerdere kinderen met één kostwinner? Dan heeft dit mogelijk meer invloed op een lening dan bij een gezin dat bestaat uit tweeverdieners zonder kinderen. Veel is afhankelijk van uw netto inkomen en uw draagkracht. Voor mensen met een laag inkomen bestaan er bijvoorbeeld andere leenvormen waar zij voor in aanmerking komen.

 

Maandelijkse aflossing

Uw terugbetaalcapaciteit is ook van belang bij de berekening van uw lening. Het gaat hier om hoeveel u maandelijks wil en kan aflossen, dit beïnvloed de looptijd van de lening. Een algemene regel is dat uw maandelijkse aflossing niet groter mag zijn dan één derde van uw inkomen. De ene kredietverstrekker is strenger met de voorwaarden voor maandelijkse aflossing dan de ander. U kunt er van uit gaan dat uw kredietgeschiedenis een factor is die meespeelt en nagetrokken wordt. Als u eerdere leningen probleemloos heeft afbetaald ondervindt u doorgaans geen problemen bij het afsluiten van een lening. Is dit niet het geval en is er sprake van wanbetaling in het verleden of openstaande schulden, dan kan dit een sterke invloed hebben op de aanvraag van een lening.

 

Doel van de lening

Mensen hebben verschillende doelen om een lening af te sluiten. Voor de financiering van een nieuwe auto wordt meestal  gebruik gemaakt van een autolening. Vanzelfsprekend gelden er bij een autolening andere regels en voorwaarden dan voor een hypothecaire of persoonlijke lening. Het doel van de lening bepaalt dus ook voor een deel het bedrag dat u kunt lenen. Met een concreet doel, zoals bijvoorbeeld de aankoop van een auto, leent u het bedrag dat nodig is voor de aanschaf van de auto. Bij het kopen van een huis krijgt u te maken met een hypothecaire lening. Bij deze leenvorm is het huis een onderpand wat ervoor zorgt dat de rentevoet daalt omdat het risico voor de kredietverlener afneemt . De kredietverlener kan in geval van wanbetaling dan beslag op de woning leggen.

 

Bereken uw lening

Heeft u een tijdelijke geldbehoefte of wordt het tijd voor een nieuwe keuken? Welke behoefte u ook heeft, hulp in de vorm van een lening is vaak noodzakelijk. Natuurlijk heeft u het liefst een goedkope lening die ook nog eens aansluit bij uw persoonlijke situatie. Bij het afsluiten van een lening krijgt u te maken met maandelijkse aflossingen. Verantwoord lenen doet u door te zorgen dat de maandelijkse aflossingen binnen uw budget passen. Doet u dit niet, dan loopt u het risico om in financiële problemen te komen. Verantwoord lenen betekent dan ook dat de lening een oplossing biedt en niet de oorzaak wordt van problemen. Hoe kunt u dit het beste voorkomen en vooraf een inschatting maken? Het antwoord op deze vraag is wel simpel. U maakt gewoon gebruik van onze lening simulator, dit is geheel vrijblijvend en zonder kosten. Op deze manier krijgt u direct een overzicht en een indicatie van het bedrag dat u kan lenen en wat dat betekent voor uw maandelijkse lasten. Met deze berekeningsmodule wordt het ook makkelijker om een gepaste lening te vinden. Daarnaast verkleint het de kans dat u voor onaangename verrassingen komt te staan op lange termijn. Bovendien kan deze simulator u de doorslag geven die u nodig had voor het aangaan van een bepaalde lening.

Let op: geld lenen kost ook geld.