Kredietkaart

Een kredietkaart is een universele betaalpas waarmee u aankopen of betalingen kunt doen die niet direct van uw rekening worden afgeschreven. Met een kredietkaart worden kosten voorgeschoten en deze kosten worden later verrekend. U betaalt dus achteraf waardoor betalingen niet direct van uw rekening worden afgeschreven. Kredietkaarten worden wereldwijd geaccepteerd, een ideale reispartner dus.

Bekijk welke kredietkaarten voor u beschikbaar zijn

U kunt een kredietkaart gebruiken om geld af te halen bij geldautomaten en voor directe betalingen of betalingen op afstand. U spreekt met de kredietverstrekker af wat het limiet van uw kredietkaart is. Dit betekent dat u een bepaald maximum bedrag per maand kunt besteden met de kaart. Doorgaans liggen de kredietlimieten tussen de 1000 euro en 2500 euro per maand. Het limietbedrag wordt bepaald door de financiële daadkracht van de kaarthouder. U kunt kiezen uit verschillende aanbieders van kredietkaarten en verschillende soorten kredietkaarten.
Waarom een kredietkaart?

Iedereen zonder schulden kan vanaf 18 jaar een kredietkaart aanvragen. Betalen met uw kredietkaart is een snelle en eenvoudige manier van achteraf betalen. Het verschil met een normale bankpas is dat u met een kredietkaart achteraf betaald. Het bedrag dat u betaalt wordt dus niet direct van uw rekening afgeschreven zoals bij een reguliere bankpas wel het geval is. Als u beschikt over een kredietkaart hoeft u geen cash bij u te dragen. Dat is een stuk veiliger en bovendien worden kredietkaarten ook in het buitenland geaccepteerd. Als u veel reist is een kredietkaart het meest praktische betaalmiddel. Zowel binnen als buiten Europa is de kredietkaart een bekend en veelgebruikt betaalmiddel. Op veel plaatsten in de Verenigde Staten bijvoorbeeld kunt u zelfs niet betalen of geld opnemen met uw reguliere bankpas. Veel online winkels bieden de mogelijkheid om te betalen met een kredietkaart en sommige aankopen kunnen online alleen betaald worden met een kredietkaart. Als online shopper is een kredietkaart een onmisbaar betaalmiddel, vooral wanneer u aankopen wilt doen buiten België en Nederland. Wanneer u direct geld nodig heeft, of het nou gaat om het boeken van een hotel of een andere dringende geldbehoefte dan komt dit betaalmiddel goed van pas. Betalen met een kredietkaart onveilig? Nee, kredietkaarten bieden juist extra veiligheid. U heeft namelijk de mogelijkheid om onterechte betalingen terug te laten draaien. Bij gewone bankbetalingen is dit veel lastiger. Vaak kunt u als kaarthouder profiteren van extra voordelen, dit kan verschillen per aanbieder en kaartsoort. U kunt hierbij denken aan voordelen zoals het sparen van punten en kortingsacties.

Hoe werkt het?

U kunt op verschillende manieren betalen met uw kaart. Om te betalen in een hotel, restaurant of  winkel hoeft u in de meeste gevallen slechts de kaart te overhandigen en uw handtekening te zetten. Tegenwoordig is voor het betalen met uw kredietkaart vaak ook een pincode nodig, dit verhoogt de betaalveiligheid. Voor betalingen via het internet dient u een aantal gegevens in te voeren: het kaartnummer, de vervaldatum en de validatiecode. In sommige gevallen wordt gevraagd om een extra wachtwoord. Deze kiest u zelf en maakt het online betalen nog een stuk veiliger. Het afhalen van geld bij een geldautomaat met uw kredietkaart werkt hetzelfde als met een normale bankpas, u voert dus uw pincode in om geld op te nemen. Aan het eind van de maand krijgt u een maandoverzicht waar uw uitgaven op te zien zijn. Het totaalbedrag in dit overzicht is het bedrag dat u betaalt aan de kredietkaartaanbieder. De kredietkaart biedt de mogelijkheid om gespreid te betalen. Aan het einde van de maand  kunt u ervoor kiezen alle betalingen die u verricht heeft direct in zijn geheel te betalen. Maar u kunt ook kiezen om dit uit te stellen, in dat geval betaalt u echter wel rente.

 

Verschillende kredietkaarten

Het aanbod van kredietkaarten en kredietkaartenaanbieders is groot. Al deze kredietkaarten zijn wel aangesloten bij een bepaald netwerk dat deze kaarten uitgeeft. Elke kredietkaart, ongeacht van welke aanbieder u de kaart verkregen heeft, is eigenlijk een Mastercard, Visa of American Express. Kredietkaarten kunnen op een aantal punten van elkaar verschillen, de beste kaart is de kaart die past bij wat u nodig heeft en daardoor het meest gunstig is voor u. De jaarlijkse kosten, manier van betalen, het limiet en de rente zijn punten waarop kredietkaarten van elkaar kunnen verschillen. Doorgaans moet u elk jaar een vast bedrag betalen voor het gebruik van de kredietkaart. Deze jaarlijkse kosten verschillen per kaart en bij sommige kredietkaarten zijn er geen gebruikskosten. De manier van afbetalen is bij de ene kaart anders dan bij de ander. Dit bedrag kan automatisch in zijn geheel van uw rekening afgehaald worden na de verrekening of u heeft de mogelijkheid om de afrekening te betalen wanneer het u uitkomt. De limiet en rente van kredietkaarten zijn ook niet altijd hetzelfde. U krijgt niet te maken met rente wanneer u elke maand uw totale uitgaven betaald, maar in het geval van gespreid betalen komt hier wel rente bij.

 

Voor- en nadelen

Wanneer u de kredietkaart verstandig gebruikt is het veilig betaalmiddel. U heeft immers geen contant geld op zak en de mogelijkheid om kosten te maken wanneer dat met uw reguliere bankpas niet mogelijk of handig is. De voornaamste pluspunten van het hebben van een kredietkaart is het feit dat u makkelijk wereldwijd betalingen kunt verrichten, veilig online kunt shoppen en flexibel af kunt lossen. Daarnaast geniet u ook van een goede klantenservice en de voordelen die uitgesteld betalen met zich meebrengt. Zoals elke vorm van lenen heeft ook de kredietkaart een aantal nadelen. Het opnemen van contact geld met uw kredietkaart is duur en alleen aan te raden in een noodsituatie. Voor de meeste kredietkaarten betaalt u jaarlijkse kosten, ook wanneer u geen gebruikt heeft gemaakt van de kaart. Lenen door middel van een kredietkaart is relatief duur, dit geldt alleen als u de maandelijkse betalingen niet volledig voldoet. Daarnaast is een kredietkaart fraudegevoelig, al zijn er de afgelopen tijd wel extra maatregelen gekomen om de fraudegevoeligheid te verminderen. De pincode die verbonden is aan de kredietkaart, een kredietkaartchip en de mogelijkheid om uw kaart direct te blokkeren zijn hier voorbeelden van.

Vraag hier vrijblijvend uw offerte aan!

Aanvragen kredietkaart

Een kredietvraag aanvraag is gemakkelijk te regelen. Natuurlijk is het verstandig eerst de verschillende kredietkaarten, aanbieders en mogelijkheden met elkaar vergelijken alvorens u een keus maakt. Het aanvraagproces duurt doorgaans 2 weken omdat kredietkaartaanbieders volgens een bepaalde procedure werken die enige tijd in beslag neemt. Bij de aanvraag wordt er altijd een NBB-toetsing uitgevoerd. Het is dan ook niet mogelijk om een kredietkaart te verkrijgen wanneer u geregistreerde schulden heeft. Indien u met spoed een kredietkaart wilt hebben dan is dit vaak wel mogelijk, u kunt dit dan aangeven tijdens de aanvraag. Als u wil profiteren van extra’s en specifieke voordelen kies dan een kredietkaart die dit aanbiedt. Het belangrijkste is dat u verantwoord kiest, stel geen (te) hoog limiet in dat voor problemen kan zorgen en kies een kaart die past bij uw gebruik en uitgaven. Voor elke consument is er wel een passende kredietkaart te vinden, dus ook voor u. Ontdek de mogelijkheden en vraag direct online uw eigen kredietkaart aan bij één van de aanbieders.
2 Trackbacks

Let op: geld lenen kost ook geld.