Hoe vraag je een persoonlijke lening aan?

Wil jij een grote reis doen wanneer de corona crisis voorbij is?  Of wil je graag die nieuwe wagen kopen? Dan is een persoonlijke lening iets voor jou. Zo’n lening wordt niet gebruikt om een nieuwe woning te financieren, maar wel voor kleinere bedragen voor bijvoorbeeld een auto, laptop, reis of het verbeteren van jouw woonsituatie.

Hoe vraag je zo’n persoonlijke lening aan? En wat heb je daarvoor nodig? We leggen het voor je uit. 

Persoonlijke lening Krediet.nl

De lening op afbetaling

Een persoonlijke lening wordt ook wel eens een lening op afbetaling, persoonlijk krediet of consumentenkrediet genoemd. Wat de naam ook is, het gaat om dezelfde soort lening. Je leent geld voor persoonlijke doeleinden en betaalt een vast bedrag af. Waar kan jij deze lening dan voor gebruiken? Denk aan een huwelijk, een vakantie, medische kosten, aflossing van schulden of bepaalde renovaties in huis. Deze lening kan bijvoorbeeld gebruikt worden om een nieuwe wasmachine of nieuw meubilair aan te kopen. 

Wil jij een grotere renovatie doen, maar weet je niet wat de totale kosten zullen zijn en of er nog kosten zullen bijkomen? Dan ga je beter voor een renovatielening. Wil je een nieuwe wagen kopen? Dan heb je de keuze tussen een autolening of een persoonlijke lening. Aan jou om te bekijken en vergelijken welke lening de meeste voordelen biedt.

Voor een persoonlijke lening wordt gevraagd naar het exacte bedrag voor jouw lening. Meestal kan de lening beginnen aan een heel klein bedrag, rond € 1.000, en kan de lening oplopen tot wel € 75.000 of € 100.000, afhankelijk van de bank. De looptijd van de lening ligt meestal tussen de 6 en 60 maanden en een tarief wordt vastgelegd bij de start. 

Voor- en nadelen

Er zijn natuurlijk voor- en nadelen verbonden aan een persoonlijke lening. Bij zo’n lening staat alles vast: looptijd, rente en de maandelijkse afbetaling. Bovendien krijg je het bedrag meteen op jouw rekening gestort zodat jij meteen die droomauto kan kopen of op reis kan vertrekken. 

Vergeet natuurlijk niet dat je het geld niet zomaar ontvangt. Het gaat om een lening op afbetaling, dus je betaalt maandelijks een stukje terug, plus rente. Het nadeel aan deze lening is dat je de lening niet vroeger kan terugbetalen indien je dat zou willen, omdat hier dan vaak extra kosten aan verbonden zijn. Informeer je dus goed vooraleer je jouw lening afsluit!

Persoonlijke lening aanvragen

Hoe kan je een persoonlijke lening aanvragen? Dat is tegenwoordig heel eenvoudig, alles kan namelijk online! Praat je toch liever met een expert alvorens je een lening afsluit? Dan maak je gewoon even een afspraak bij je bank en je wordt meteen verder geholpen. Online vind je ook heel wat vergelijkers die persoonlijke leningen voor jou vergelijken. Zo krijg je gemakkelijk een overzicht van minimale en maximale rentes, de voorwaarden per lening en de mogelijke leenbedragen.

Om een lening af te sluiten moet je ouder zijn dan 18 of 21 jaar (afhankelijk van de bank) en over een vast inkomen beschikken. Daarnaast moet het bedrag dat je wil lenen gelijk zijn aan het doel waarvoor je wil lenen. Je zal dus geen € 100.000 kunnen lenen voor de aankoop van een nieuwe wasmachine. 

Door online een simulatie te doen voor een persoonlijke lening kom je al snel te weten welke rente je zal moeten betalen op het bedrag dat je wil lenen. Via een simulatie zit je nog nergens aan vast en krijg je toch al een idee van wat je zal moeten afbetalen. Zit je toch nog met vragen? Dan kan je altijd contact opnemen met je bank of je financiële adviseur.

Let op: geld lenen kost ook geld.