Autolening

Een autolening is een kredietvorm die specifiek bedoelt is om de aankoop van een nieuwe auto te financieren. Een nieuwe auto kan immers een flinke hap uit uw spaargeld betekenen. Het kan natuurlijk ook voorkomen dat u na lang zoeken eindelijk die perfecte de auto vindt of dat u dringend een nieuwe auto nodig heeft. U heeft echter het totaal bedrag niet direct achter de hand. Het is dan niet ongewoon om hier een financiering voor af te sluiten.

Het aanbod van kredietverstrekkers waarbij u een autolening kunt afsluiten is groot en dus vindt u altijd een passende lening. Zo behoort die nieuwe auto toch tot de mogelijkheden.

#JKPType leningAanbiederOmschrijvingAanvragen
#11.60%AutoleningKBC
 • Enkel voor nieuwe auto's
 • Leen tot 110% van het factuurbedrag
 • Maximum € 25.000
 • Terugbetaling tussen 12 en 72 maanden
 • Je hoeft geen klant te zijn bij KBC
Vrijblijvende simulatie
#22.39%AutoleningCetelem
 • Minimaal € 2 500
 • Maximaal € 200 000
Vrijblijvende simulatie
#33.58%AutoleningMozzeno
 • Leen tussen € 1.250 en € 30.000
 • Je leent van particulieren (zonder bank)
 • Zowel voor nieuwe voertuigen als tweedehands wagens
Vrijblijvende simulatie
#43.95%AutoleningKBC
 • Lening voor tweedehandswagens
 • Leen maximum 100% van het factuurbedrag
 • Maximum € 25.000
 • Terugbetaling tussen 12 en 36 maanden
 • Je hoeft geen klant te zijn bij KBC
Vrijblijvende simulatie

 

Waarom een autolening?

Het zal u wellicht niet verbazen dat de autolening een populaire lening is. De meeste mensen hebben nu eenmaal niet genoeg geld om in één keer een auto af te betalen. Met een autolening kunt u 100 tot 110% van het aankoopbedrag lenen. Vrijwel de helft van alle autoaankopen wordt gefinancierd met een dergelijke lening. Door deze ontwikkeling is een groot aanbod van autoleningen te vinden. Een autolening heeft vaak een lagere rentevoet dan een ander soort lening en is bovendien goed af te stemmen op uw persoonlijke situatie. Deze leenvorm is te gebruiken voor de aankoop van zowel een nieuwe als tweedehandsauto. Naast de personenwagen komen vaak ook caravans en motors in aanmerking voor een autolening. U kunt er ook voor kiezen om een gewone persoonlijke lening af te sluiten voor de aankoop van een auto, maar grote kans dat u dan veel duurder uit bent. Het is niet voor niets dat een specifieke lening in het leven geroepen is voor de aankoop van auto’s. De kredietverstrekker heeft wel het recht om de auto terug te vorderen wanneer u niet in staat bent de autolening af te betalen. Een gewone persoonlijke lening eist geen waarborg of pandrecht op de auto. Dit betekent echter wel dat de kredietverstrekker minder zekerheid heeft dat u het volledige geleende bedrag terug zal betalen. Door dit risico, dat niet het geval is bij een autolening, is een gewone persoonlijke lening een veel duurdere leenvorm voor het kopen van een auto. Het is in alle gevallen veel interessanter en verstandiger om een autolening af te sluiten voor de aankoop van uw auto.

 

Verloop van een autolening

Het komt vaak voor dat kredietnemers een onduidelijk beeld of te weinig kennis hebben van de lening die ze willen afsluiten. Het is zeker aan te raden dat u zorgt dat u over voldoende informatie beschikt vóór het afsluiten van een lening. De autolening is te omschrijven als een standaardlening die altijd hetzelfde verloop heeft. Het is een lening op afbetaling waardoor u niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Wanneer u een autolening afsluit zal de kredietverstrekker het volledige bedrag in één keer aan u uitbetalen. Vervolgens betaalt u maandelijks een deel van het geleende bedrag terug. In de meeste gevallen wordt er bij deze leenvorm gebruikt gemaakt van een vaste rente. Hierdoor kunt u gemakkelijk inschatten hoe de prijs van uw lening zich ontwikkelt. Kenmerkend voor deze leenvorm is dat kredietverstrekkers een pandrecht op de auto plaatsen. Zoals eerder benoemd zorgt dit er wel voor dat de kostprijs van uw lening laag is.

 

Autolening berekenen

Het aanbod van autoleningen is groot en u profiteert hier als consument van door verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Zo kunt u precies de lening afsluiten die voor u het meest gunstig is. Daarnaast wilt u natuurlijk graag van tevoren weten hoe uw mogelijke autolening eruit ziet. Een hulpmiddel om dit te achterhalen is de zogenaamde autolening simulatie. Door hier gebruik van te maken komt u op een snelle en eenvoudige manier te weten of een bepaalde autolening gunstig is voor u. Het uitvoeren van zo’n berekening is gratis en vrijblijvend. U bent dus niet verplicht na het uitvoeren van een proefberekening om een autolening af te sluiten bij de desbetreffende partij. U dient er wel rekening mee te houden dat de uitkomst van een autolening simulator indicatief is. Hoewel het om een indicatieve prijs gaat is het wel in de meeste gevallen zo dat deze prijs dicht bij de realiteit ligt. Het gaat dan vaak om kleine verschillen en dit maakt het gebruik van een autolening simulatie dus absoluut niet overbodig.

 

Voorwaarden

U heeft bij een lening altijd te maken met een kredietovereenkomst. In theorie is het altijd mogelijk om de inhoud van deze overeenkomst aan te passen. Wanneer u dit niet doet, gaat u akkoord met de basisovereenkomst. Dit betekent doorgaans dat u kunt rekenen op een lage kostprijs van uw lening. Als u de inhoud wenst te veranderen en niet akkoord gaat met de basisovereenkomst heeft dit invloed op de kostprijs. Dit geldt ook voor de autolening, die goedkoop is dankzij de gevraagde waarborg van de kredietverstrekker. In de overeenkomst is vastgelegd dat in geval van wanbetaling er beslag gelegd kan worden op de auto. Een autolening is betaalbaar dankzij deze garantie. Stel dat u deze voorwaarde weg zou halen in de kredietovereenkomst, dan betekent dat een directe stijging van de kostprijs.

 

Looptijd en rente

De looptijd van uw autolening is een voorwaarde die wel flexibel is. U bepaalt zelf de looptijd van een autolening, het is echter wel aan te raden om deze zoveel mogelijk te beperken. U houdt de kosten lager wanneer de looptijd kort is. Het betalen van een autolening gedurende 5 of 8 jaar maakt nogal een verschil. Over het algemeen kunt u stellen: hoe langer de looptijd van uw autolening, hoe duurder u uit bent. Dit maakt de looptijd tot een belangrijke factor bij het afsluiten van een autolening. Een andere belangrijke factor waar u op moet letten is de rente. Door de aanwezigheid van een waarborg bij autoleningen heeft deze leenvorm een goedkope rentevoet. Over het algemeen zijn de rentes van autoleningen onder de 10%. Wel verschilt de rente per aanbieder en sommige aanbieders maken onderscheid tussen nieuwe en tweedehandsauto’s. Vergelijk daarom altijd verschillende aanbieders met elkaar om de autolening te vinden die het beste past bij uw verwachtingen en wensen.

 

Autolening afsluiten

Heeft u een auto op het oog maar is de financiering hiervan het enige wat u tegenhoudt? Sluit dan nu uw autolening af bij een van de aanbieders. U kunt natuurlijk eerst aanbieders vergelijken en uw autolening berekenen via de autolening simulator. Daarna is het slechts een kwestie van kiezen en voor u het weet rijdt u in die prachtige auto.

 

 

Let op: geld lenen kost ook geld.