Waarom een persoonlijke lening aangaan?

rekenmachineBen jij van plan om een grote investering te maken? Dan is een persoonlijke lening de beste optie voor jou. In dit artikel vind je alle informatie over deze lening terug: wat het is, de voor- en nadelen, waarvoor je het kan aangaan en wat de looptijd is. Onthoud wel dat geld lenen ook geld kost en dat vergelijken erg belangrijk is bij het kiezen van een bank.

Betekenis, eigenschappen, voor- en nadelen

Een persoonlijke lening is de overzichtelijkste vorm van een lening. Hoe gaat dat nu precies in zijn werk? Je krijgt het geleende bedrag in één keer op je rekening gestort. Iedere maand betaal je een bepaalde geldsom terug en dat voor een bepaalde looptijd. Al deze factoren staan vast en zijn dus niet flexibel. 

Net zoals bij alle leningen zijn ook hier een aantal voor- en nadelen aan verbonden. Je weet precies hoeveel je zal lenen, wat de rente is en op welke termijn je het moet afbetalen. Het grote voordeel is dat je hierdoor niet voor verrassingen komt te staan. De rente bij een persoonlijke lening is vaak hoger dan bij een doorlopend krediet. Kies je ervoor om je lening af te betalen voor het einde van je looptijd? Dan zal je een boeterente moeten betalen, omdat de aanbieder hierdoor rente misloopt. Tot slot is een persoonlijke lening een veilige keuze waarbij je niet voor onverwachte kosten komt te staan. Let op: vergelijk verschillende banken om zo de goedkoopste persoonlijke lening te vinden. 

Heb ik een persoonlijke lening nodig? 

Waarom zou je een persoonlijke lening aangaan? Er zijn heel wat verschillende redenen om hiervoor te kiezen. Het woord persoonlijk staat niet zomaar in de naam van deze lening. De reden om deze aan te gaan hangt af van de situatie waarin je je bevindt en dat is voor iedereen anders. We hebben de meest voorkomende redenen even opgesomd. 

  • Huis- en tuinprojecten: wil je een nieuwe keuken of slaapkamer? Of ga je verbouwingen uitvoeren? Deze aankopen kunnen duur uitvallen. Met een persoonlijke lening, heb je het geld om dit allemaal te financieren.
  • Op vakantie gaan: je kan een lening aanvragen als je financiële situatie het op dit moment niet toelaat om op vakantie te gaan. 
  • Vervoersmiddelen aankopen: wil je investeren in een auto, caravan, motor of elektrische fiets? Dan helpt deze lening je financieel goed op weg. 
  • Speciale gebeurtenissen: een huwelijk, de geboorte van een kind, een communie, maar ook een begrafenis kunnen een grote hap nemen uit je budget waardoor een lening de beste oplossing is. 

Wat is de looptijd van mijn lening?  

Je kan zelf kiezen gedurende welke periode je jouw lening afbetaald. Denk hier goed over na! Kies je voor een korte looptijd? Dan zal je elke maand grote bedragen betalen. Bij een lange termijn zullen deze bedragen kleiner zijn. Kies ook niet voor een te lange looptijd. Stel je gaat een persoonlijke lening van 7 jaar aan voor een auto die maar 5 jaar meegaat. Dan zal je nog 2 jaar moeten betalen voor iets wat je niet meer gebruikt. Bespreek de looptijd met een adviseur van jouw bank, ze zullen je hiermee helpen.

 

Let op: geld lenen kost ook geld.