Start up ondernemerschap financiëren

Hoe kun je ondernemerschap het beste financiëren?

Stel je voor, je hebt een fantastisch idee voor het maken van een app bijvoorbeeld en denkt dat je daar absoluut rijk mee kunt worden, maar je hebt geen idee waar te beginnen. Of je hebt een waanzinnig talent voor het verlenen van een bepaalde dienst en wilt hier je werk van maken, maar je hebt nog maar 100 euro op de bank staan. Hoe kom je dan verder? 

Goed ondernemerschap begint eerst met een goed plan. Je hebt een tof concept voor een nieuw programma, wilt een eigen drank op de markt zetten of bent een meester in het maken van beeldhouwkunstwerken voor in de tuin. Je kunt het zo gek niet bedenken, of er is een markt voor. Heb je een goed idee en een plan in gedachte? Dan is krediet voor het verwezenlijken van je doelen is vaak de tweede stap. Wij hebben hier 5 opties voor je op een rij gezet hoe je ondernemerschap het beste kunt financiëren zodat jij gemakkelijk de volgende stap in je carrière kunt zetten!

Optie 1: een bankfinanciering

Heb je een goed ondernemingsplan? Dan kun je je plannen laten financiëren door de bank. Dit is een van de populairste manieren van financiëring voor ondernemers. Vaak moet je hier een ondernemingsplan voor tonen zodat je kan laten zien dat je in de huidige vraag- en aanbodmarkt een levensvatbaar idee hebt. Groot voordeel hieraan is dat je daarmee aantrekkelijke rentes kunt meepakken. Uiteraard is het praktisch als je bij bankfinanciëring kiest voor een bank waar je ook je bedrijfsrekening en eventuele hypotheek hebt. Zo heb je al je zaken op een plek geregeld en kun je gebruik maken van dezelfde contactpersoon die overzicht heeft op jouw onderneming.

Wil je voor deze optie kiezen? Zorg dan dat je kiest voor een betrouwbare bank of kredietverlener die oog heeft voor de speciale doelgroep van ondernemers, zoals www.nibcdirect.nl

Optie 2: crowdfunding

Een steeds bekender wordende optie voor startkapitaal voor een onderneming is crowdfunding. Via online platformen kun je je plan kenbaar maken en in contact komen met diverse investeerders. Zij kunnen vervolgens een kleine of grote investering doen totdat jij je doelbedrag hebt bereikt. Dit is een hele moderne manier van financiering die steeds populairder wordt. Deze tool kun je als ondernemer ook gebruiken om alvast nieuwe klanten aan je te binden. Wel zo praktisch!

Optie 3: financial lease

Deze financieringsoptie is met name ideaal voor grote uitgaves die je vaak in de beginfase van het ondernemerschap moet doen. Bijvoorbeeld voor de aanschaf van apparatuur of vervoersmiddelen. Via financial lease kan je dure bedrijfsmiddelen leasen met allerlei fiscale voordelen. 

Optie 4: vrienden en familie

Wil je liever nog geen verplichten aangaan en rustig beginnen met je ondernemerschap? Overweeg dan om familie en bekenden te vragen voor wat startkapitaal. Let er wel op dat je duidelijke afspraken maakt met de geldschieters zoals aflossingstermijnen, de rentevoet en wat te doen als je bijvoorbeeld je betaaltermijn niet haalt. Wel zo prettig om eventuele latere discussies te voorkomen.

Waar je ook voor kiest, zorgt dat je je goed inleest voordat je een keuze maakt. Zo kun je je daarna bezig houden met wat je het liefste doet, ondernemen!

Optie 5: mix and match

Uiteraard bestaat er geen regel dat je maar op een wijze je ondernemerschap mag financiëren. Veel startende ondernemers kiezen er voor om met een combinatie van verschillende vormen van financiering aan hun startkapitaal te komen. Een deel van vrienden en familie, een deel eigen geld, crowdfunding en financiering van de bank. Go mix and match! 

Let op: geld lenen kost ook geld.