nieuwbouw

Hoe kan je lenen voor een nieuwbouw?

Een woning kopen is al een heus verhaal op zich, maar een nieuwbouw zetten is nog een stap verder. Je koopt dan geen bestaande woning, maar je zet er een die volledig op maat van jouw wensen is. Daar hangt natuurlijk ook een prijskaartje aan vast en daar moet je ook eens goed over nadenken. Bij heel wat mensen is de enige manier dan een lening aangaan. Maar hoe verloopt dat allemaal of hoe kan je lenen voor een nieuwbouw?

Bespreek je plan met de bank

Je hebt heuse plannen om een nieuw huis te laten bouwen, volledig vanaf de grond van nul beginnen. Leuke plannen en spannende tijden tegemoet, maar het zal een heuse klus worden. Alle details bespreken met de architect, de werf bezoeken en waar nodig bijsturen. Dat kan alleen als het financieel plan ook klopt. En daarvoor moet je bij een bank terecht. Zij willen eerst zien wie jij bent als klant en wat je aankan om te lenen.
De regel die banken bij leningen gebruiken is dat klanten tot 1/3e van hun inkomen kunnen uitgeven aan leningen. Ook bij een lening voor een nieuwbouw is dat het geval. Je kan op de site van een bank berekenen hoeveel je maandelijks moet terugbetalen aan de hand van een bedrag. De kostprijs van je woning dus. Vergeet niet dat er bij nieuwbouw 21 % btw op het bedrag erbij komt, en dat jij dat ook moet betalen. Dat is dus een heuse som die je extra moet betalen. Bij een bestaande woning moet je dit niet betalen.

[

Doe een lening simulatie

Dus de aankoop van de nieuwbouw en de btw moet je dan invoeren in de lening simulatie van de bank. Dan kan je de termijn van afbetaling kiezen en weet je ook meteen hoeveel je maandelijks moet afbetalen. Die termijn kan je zelf kiezen. Dit gaat meestal over een periode van 20 tot 30 jaar. Heb je ook eigen middelen die je wil aanwenden, dan kan je dat ook vermelden tijdens de simulatie. Dan zal dat bedrag in mindering gebracht worden en hoef je daarvoor uiteraard niet te lenen.

Eigen inbreng

Er is sowieso een som geld nodig die je zelf kan aanbrengen. Dit is nodig om de kosten van de notaris te betalen. Want die komen er ook nog eens bovenop. Dus het is een verhaal van grote sommen geld, die je voor de rest van je leven zullen achtervolgen. Als je een goede job hebt en de wil om alles goed te laten verlopen dan kom je niet in de problemen. Spreek met vrienden of familie die hetzelfde hebben meegemaakt en bekijk hoe zij het hebben gedaan. Op die manier ben je gewapend om het gesprek aan te gaan met de bank. Want na een simulatie ga je best naar een bankkantoor om alles eens goed te bespreken. Het is zelfs mogelijk om nog te onderhandelen als je een goed dossier kan voorleggen. 
Let op: geld lenen kost ook geld.