Minilening

Een minilening is een leenvorm waarbij kleine leningen worden afgesloten. Bedragen liggen meestal tussen de 50 euro en 1000 euro. Dit soort krediet biedt op korte termijn extra bestedingsruimte en wordt daarom vaak aangevraagd voor dringende gevallen zoals reparatiekosten of een rekening die u moet betalen. U moet bijvoorbeeld per direct een bedrag betalen om te voorkomen dat u telefoonabonnement afgesloten wordt. U kunt een minilening beschouwen als een voorschot op uw inkomen. Deze vorm van lenen is bedoeld om een korte periode te overbruggen zodat u de eindjes aan elkaar kunt knopen. Het is dan ook absoluut geen lening die geschikt is voor de lange termijn. Een minilening is een toegankelijke lening omdat er weinig voorwaarden aan verbonden zijn en het geldbedrag vrijwel direct na de aanvraag overgemaakt wordt. Dit is ook de perfecte lening als u dringend wat extra geld kunt gebruiken voor bijvoorbeeld boodschappen of een speciale gelegenheid.

 

Hoe werkt het?

Aan de minilening zijn weinig voorwaarden verbonden en heeft u ook niet te maken met administratieve rompslomp. U kunt deze lening afsluiten wanneer u minimaal 21 jaar oud bent en beschikt over een vast maandinkomen, in sommige gevallen telt een uitkering ook mee als inkomen. Het is alleen niet verstandig om een minilening af te sluiten wanneer u een uitkering heeft vanwege het risico dat u wellicht de minilening niet tijdig kunt terugbetalen. De looptijd van een minilening hangt af van het bedrag dat u wilt lenen. De looptijd varieert van 15 tot 30 dagen. De looptijd gaat in vanaf het moment dat u het bedrag ontvangt op uw rekening. Als u een minilening afsluit, heeft u meestal binnen 48 uur het geldbedrag tot uw beschikking. Soms is het mogelijk om een spoedaanvraag in te dienen waardoor u gegarandeerd zo snel mogelijk het geld op uw rekening gestort krijgt. Bij een minilening gaat het altijd om een kort termijn van minimaal 15 dagen en maximaal 30 dagen. U betaalt een gedeelte van de jaarlijkse rente die in verhouding staat met de looptijd. Daarnaast krijgt u vaak te maken met administratiekosten of andere kosten die opgenomen zijn in het bedrag dat u moet terugbetalen. Als de looptijd van 15 of 30 dagen verstreken is, moet u het volledige bedrag terugbetaald hebben. U heeft dan na afloop van dit termijn geen schulden. Voldoet u niet aan deze verplichting dan kunnen er wel hoge kosten in rekening worden gebracht.

 

Waarom kiezen voor een minilening?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om een minilening af te sluiten. Dit is goed te verklaren want iedereen zit wel eens krap bij kas en voelt zich ongemakkelijk bij het idee om geld van familie of vrienden te lenen. U kent het vast ook wel, uw salaris moet nog binnenkomen maar u heeft eerder een bepaald geldbedrag nodig. Het gebeurt weleens dat er onverwachte rekeningen binnenkomen of dat u andere kosten heeft die niet kunnen wachten. Stel u fiets gaat stuk en de reparatiekosten zijn net hoger dan uw huidige budget toelaat. U heeft toch echt uw fiets nodig als vervoersmiddel. Een minilening biedt dan uitkomst vooral omdat het een lening is die u snel kunt regelen, vaak beschikt u dezelfde dag nog over het gewenste geldbedrag. De minilening is een toegankelijke lening waarbij u niet kenbaar hoeft te maken waarom u een bedrag leent. Het gaat bij deze leenvorm dan ook niet om het lenen van hoge bedragen. Als u dringend een nieuwe auto nodig heeft bijvoorbeeld, is een minilening minder geschikt. U betaalt het geld binnen 15 of 30 dagen terug met het voordeel dat u dus het geleende bedrag razendsnel aflost en geen openstaande of groeiende schuld heeft. Interessant aan een minilening is dat deze gratis is als u binnen het vastgestelde termijn het geleende bedrag terugbetaald. U betaalt zoals eerder benoemd in de meeste gevallen wel administratiekosten maar hier moeten de kredietverstrekkers u zo transparant mogelijk over informeren. Een minilening kan alleen duur uitpakken als u het geleende bedrag niet binnen de afgesproken termijn kunt voldoen. Ga daarom altijd na of u daadwerkelijk in staat bent om terug te betalen binnen het korte termijn van een minilening.

 

Voor- en nadelen

Omdat u bij een minilening slechts kleine bedragen kunt lenen, betekent dit een kleine maandelijkse last. Dit zijn geen terugkerende kosten zoals bij een lening op afbetaling wel het geval is. Een ander groot voordeel is dat u ook een minilening kunt afsluiten als u op de zwarte lijst staat van de Nationale Bank. Het uitvoeren van een kredietcontrole is namelijk pas verplicht wanneer het om geldbedragen gaat van boven de 1000 euro. Daarentegen kan een kredietverstrekker uw aanvraag alsnog weigeren, bijvoorbeeld als u in het verleden bij deze partij een lening niet afbetaald heeft of het op een andere manier niet goed verlopen is. Het blijft een lening en lenen kost nu eenmaal geld. De minilening heeft als nadeel dat u slechts kleine bedragen kunt lenen met een korte looptijd, al is dit alleen een nadeel als u een hoger geldbedrag nodig heeft of voor een langere tijd een lening aan wil gaan. In dat geval is deze vorm van lenen niet passend. Een minilening brengt torenhoge kosten met zich mee als u niet terugbetaald binnen het gestelde termijn van 15 of 30 dagen. Een minilening is een uitstekende manier voor een oplossing op korte termijn, maar is niet geschikt om een lange periode te overbruggen. Uw financiële situatie kan flink verergeren wanneer u de lening niet tijdig afbetaald.

 

 

 

Afsluiten minilening

Afhankelijk van de aanbieder kunt u 100 euro tot 1000 euro lenen door middel van een minilening. U vraagt heel eenvoudig een minilening aan via internet of sms. U moet slechts een aantal gegevens invullen zoals naam, adres, rekeningnummer en het gewenste leenbedrag. U kunt bij meerdere aanbieders een minilening aanvragen en deze onderling met elkaar vergelijken. Bij het aanvragen van een minilening kunt u gebruik maken van een lening simulator waardoor u snel kunt zien wat de kosten zullen zijn. Tevreden? Dan bent u slechts een paar klikken verwijderd van het geld dat u nodig heeft. Een minilening biedt u de oplossing wanneer u geconfronteerd wordt met een dringende maar tijdelijk geldbehoefte.

Let op: geld lenen kost ook geld.