Wat is het JKP?

U wilt een lening afsluiten. Wellicht bent u van plan een huis te kopen of heeft u een nieuw voertuig op het oog. Ook kan het zijn dat u grote uitgaven moet bekostigen, zoals een vakantie of huishoudelijke apparaten. Een lening kan dan uitkomst bieden. Met behulp van een lening heeft u onmiddellijk geld beschikbaar, dat u naar gelieven kunt spenderen. Het afsluiten van een lening is erg eenvoudig. Zolang u ouder bent dan achttien jaar en een vast inkomen heeft, is het mogelijk een lening aan te vragen.

Start hier je aanvraag voor een lening!

De totale kosten van een lening

Een lening moet natuurlijk terugbetaald worden. En dat niet alleen. Niet alleen het geleende bedrag moet terugkomen, maar ook een vast rentepercentage. Om geld te kunnen lenen, betaalt u maandelijks rente, een soort vergoeding voor de lening aan de kredietverstrekker. Naast deze afgesproken rente kan een kredietverstrekker ook andere kosten in rekening brengen. De totale kosten die u per jaar betaalt voor het lenen van geld, worden uitgedrukt in het jaarlijks kostenpercentage (JKP). Het JKP zorgt ervoor dat u altijd een duidelijk beeld krijgt van wat u dient af te lossen. De daadwerkelijke kosten van een lening worden hiermee in kaart gebracht. Het vergelijken van leningen wordt zo dan ook een stuk eenvoudiger. U staat immers niet meer voor verrassingen.

Er worden geen andere kosten in rekening gebracht wanneer het jaarlijks kostenpercentage gelijk is aan de debetrentevoet. Wanneer er wel extra kosten worden berekend, dan is het JKP hoger dan de debetrentevoet. Het JKP omvat alle kosten van uw lening. De kredietverstrekker mag dan ook geen enkele andere kosten, zoals dossierkosten, in rekening brengen.

Hoe hoog is het JKP?

De hoogte van het jaarlijks kostenpercentage is afhankelijk van de grootte van de lening en de duur ervan. Hoe hoger het bedrag is dat u leent, hoe hoger ook het JKP is. Daarnaast geldt dat hoe langer u geld leent, hoe lager het JKP is. Het is dus voordeliger wanneer u een klein bedrag leent met een korte aflostijd. Het JKP is ook afhankelijk van het soort lening dat u afsluit. Over het algemeen is het JKP voor een autolening lager dan voor een persoonlijke lening of een hypothecaire lening. Ook verschilt de hoogte van het JKP per kredietverstrekker. Het is dan ook altijd slim om leningen goed met elkaar te vergelijken op basis van het JKP. Zo weet u precies waar u aan toe bent en kunt u een weloverwogen keuze maken.

Start hier je aanvraag voor een lening!

Let op: geld lenen kost ook geld.