Is een schuldsaldoverzekering verplicht?

Grote leningen kennen vaak een lange aflossingstermijn. In de meeste gevallen kan zo’n lening gewoon worden terugbetaald. Toch kan het wel eens voorkomen dat de verzekerde ernstig ziek is en overlijdt, of dat de verzekerde een dodelijk ongeval krijgt. De lening loopt dan nog steeds. In dat geval zullen de maandelijkse aflossingen voor de langstlevende partner hoog uitvallen. Om dit te vermijden, kan er gekozen worden voor een speciale verzekering. De schuldsaldoverzekering beschermt de partner, en andere erfgenamen, in het geval dat de verzekerde overlijdt voordat het geleende kapitaal volledig afbetaald is.

Start hier je aanvraag voor een lening!

Wat is een schuldsaldoverzekering?

Een schuldsaldoverzekering is een levensverzekering, gekoppeld aan een krediet. Deze verzekering volgt het terugbetalingspatroon van de lening en voorziet, in geval van overlijden van de verzekerde, het saldo dat nog terug betaald moet worden. De maatschappij vereffent eigenlijk de schuld van de verzekerde die hij of zij nog heeft aan de kredietverlener in geval van overlijden. Om voor een schuldsaldoverzekering in aanmerking te komen, wordt er vaak gekeken naar diverse factoren, zoals leeftijd, looptijd van de lening, het aantal premies, geslacht, rookgedrag en het aantal medische antecedenten. De verzekeringsmaatschappij zal zich op voorhand vergewissen van het de gezondheid van de verzekerde. Immers, de kans is kleiner dat iemand overlijdt wanneer deze nog kerngezond is.

Een schuldsaldoverzekering is niet verplicht, maar wordt over het algemeen wel aanbevolen. Zeker wanneer u te maken heeft met een grote lening, zoals een hypothecaire lening. Zo garandeert u dat het geleende kapitaal terugkomt bij de kredietverlener, zonder dat uw partner of erfgenaam hiervoor op dient te draaien. Zeker wanneer u een hoge lening heeft afgesloten en de afbetaling redelijk wat tijd in beslag neemt, is het verstandig om deze verzekering af te sluiten.

Hoeveel verzekeren?

U kunt verschillende bedragen verzekeren met een schuldsaldoverzekering. U kunt samen met uw partner ieder de helft van het geleende bedrag dekken. In dit geval kan de afbetaling voor de langstlevende partner echter wel (te) hoog vallen bij overlijden. Alle kosten komen immers op de schouders van de partner terecht. U kunt ook allebei een volledige dekking nemen voor het geleende kapitaal: een dekking van 200%. Hierbij zijn de premies echter een stuk hoger. Een middenweg is een totale dekking, tussen de 100% en 200%, van het geleende kapitaal. De premies blijven zo beperkt en u bent ervan verzekerd dat ook de partner het resterende bedrag zal kunnen aflossen.

Start hier je aanvraag voor een lening!

Let op: geld lenen kost ook geld.