Mag ik mijn aanvraag doen bij verschillende kredietverstrekkers?

Soms is het lang wachten op de behandeling van je dossier. En wat als je aanvraag geweigerd wordt? Dan kan je opnieuw beginnen.

Als je geld nodig hebt, is het daarom beter om je aanvraag te doen bij meerdere kredietverstrekkers tegelijkertijd. Zodra je één akkoord hebt en de voorwaarden zijn goed, kan je daar een contract afsluiten en de andere afzeggen. Dat is geen probleem, want alle aanvragen zijn vrijblijvend.


U heeft een lening nodig. Of u nu snel geld nodig heeft voor de aanschaf van een huis of die mooie nieuwe auto wilt kopen in de showroom: geld lenen kan de ideale oplossing zijn. Tegenwoordig is het niet moeilijk meer om snel geld te lenen. Waar men vroeger enkel bij de bank terecht kon, is het internet nu beschikbaar, en dus kan men snel en eenvoudig online een lening afsluiten. Toch is het altijd verstandig om uzelf eerst goed te verdiepen in de lening die u wilt afsluiten. Verschillende kredietverstrekkers bieden immers ook weer verschillende rentepercentages en een andere hoogte van het jaarlijks kostenpercentage.

Een vrijblijvende offerte

U bent niet verplicht uw aanvraag bij één kredietverstrekker te doen. U kunt eigenlijk zoveel aanvragen doen als u wilt, bij verschillende kredietverstrekkers. De meeste geldschieters maken het heel eenvoudig door in een vrijblijvende offerte te voorzien. Een offerteaanvraag is binnen een paar minuten ingevuld en verzonden. Het is zeer verstandig om dit bij meerdere kredietverstrekkers te doen. Op die manier krijgt u een duidelijk overzicht van alle mogelijkheden en ziet u meteen waar de rente het laagst is. Zo kunt u zelf bepalen bij wie u uiteindelijk geld zult lenen.

Bekijk hier het overzicht van kredietverstrekkers met de goedkoopste rentevoeten

 

Basisgegevens voor het lenen van geld

Wanneer u geld wilt lenen, dient u altijd enkele basisgegevens in te vullen, zoals leeftijd en inkomen. De kredietverstrekker zal op basis van deze gegevens uw financiële situatie onderzoeken, om te kijken of de lening wel terugbetaald kan worden. Dit wordt onder meer gedaan door middel van een BKR-toetsing. Het BKR verzamelt alle informatie over de aanvrager van een lening. De kredietverstrekker kan zo informatie opvragen over uw financiële situatie. U krijgt bijvoorbeeld een negatieve registratie wanneer u betalingsachterstanden heeft. De kredietverstrekker kan dus achterhalen of u liquide genoeg bent voor de lening die u wenst af te sluiten.

Om de lening daadwerkelijk af te sluiten, is een handtekening nodig. Zolang u nog geen handtekening heeft gezet, staat er ook nog niets vast. U kunt dus gerust een aanvraag doen bij verschillende kredietverstrekkers zonder daar ook meteen vast aan te zitten. Indien u nog niet heeft geleend in het verleden, zult u ook niet in het BKR-systeem staan. Pas wanneer een lening daadwerkelijk wordt verstrekt, worden uw gegevens opgeslagen in het systeem. Het is dus juist erg verstandig om meerdere opties open te houden en meerdere aanvragen tegelijk te doen. Zo bent u verzekerd van de beste lening voor uzelf.

Let op: geld lenen kost ook geld.