Wat als mijn lening aanvraag geweigerd werd?

Met behulp van een lening kunt u op een snelle manier geld verkrijgen zonder dat u daarvoor lang moet sparen of bezuinigen. Toch krijgt niet iedereen zomaar een lening. Het komt regelmatig voor dat een lening aanvraag geweigerd wordt.

Bent u van mening dat uw aanvraag voor een lening onterecht geweigerd werd? Wat moet u dan doen? Bij een andere kredietverstrekker een aanvraag indienen, natuurlijk!

De ene kredietverstrekker is de andere niet, ze hebben soms heel vreemde redenen om een lening te weigeren, terwijl er bij een andere kredietmaatschappij geen probleem is om een lening te krijgen. Het beste is om op meerdere plaatsen een aanvraag in te dienen.


U bent lang op zoek geweest naar de perfecte auto. Eindelijk heeft u die gevonden. Of u wilt graag het huis verbouwen met wellicht een aanbouw. Zulke dingen kosten geld. Geld dat u waarschijnlijk niet zomaar ergens heeft liggen. Voor grote uitgaven moet immers lang gespaard worden. En zelfs dan is het wellicht moeilijk om alles te bekostigen. Een lening is dan voor de hand liggend.

De voorwaarden van een lening

Banken en kredietverstrekkers hebben een aantal voorwaarden waar men aan moet voldoen om een lening aan te kunnen vragen. Deze voorwaarden zijn bij vrijwel alle kredietverstrekkers gelijk. Zo moet men over het algemeen tussen de 18 en 75 jaar oud zijn, heeft men een vast inkomen nodig en moet men ook geen negatieve BKR-notering op naam hebben staan. Wanneer men aan deze drie vereisten voldoet, is een lening krijgen niet moeilijk. Toch kan het zo zijn dat u nog altijd geen lening krijgt toegewezen, ook al voldoet u aan bovenstaande eisen.

Om te kunnen lenen, moet u voldoende leencapaciteit hebben. Banken en kredietverstrekkers moeten er immers op kunnen vertrouwen dat uw financiële situatie het aflossen van de lening toelaat. Wanneer uw inkomen niet toereikend is of indien u al meerdere leningen heeft openstaan, valt het vertrouwen bij de banken weg. U dient een vast contract te hebben, zodat u iedere maand opnieuw kunt aflossen. Soms kan het echter zijn dat de ene kredietverstrekker een stuk strenger is dan de andere, waardoor u wellicht wel bij een ander kunt lenen. Het is dus zeker niet onverstandig om eens bij meerdere kredietverstrekkers rond te kijken. Zo weet u waar u de beste kans van slagen heeft.

De oplossing

Standaard leningen kennen altijd een minimum bedrag dat u kunt lenen. Wanneer uw lening te klein is, kan het zijn dat u niet in aanmerking komt voor een lening. U kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor het mini krediet. Als u op korte termijn geld wilt tot €500,-, is dit een simpele oplossing. Het is lenen van een klein bedrag is echter niet altijd de juiste oplossing. Voor grotere bedragen zult u toch echt aan bovenstaande voorwaarden moeten voldoen. Zonder vast inkomen wordt het moeilijk om een lening aan te vragen.

Let op: geld lenen kost ook geld.