Wat als ik mijn lening niet meer kan terugbetalen?

U heeft een lening afgesloten. Met een vast inkomen kunt u iedere maand een deel van deze lening aflossen. Met die insteek heeft u de lening ook afgesloten. Met behulp van uw vaste inkomen is een terugbetalingsplan opgesteld, zodat u precies weet hoeveel u elke maand moet aflossen. Het kan natuurlijk gebeuren dat u een keer krap bij kas zit en deze maandelijkse aflossing niet kunt betalen. Maar wat als u ineens ontslagen wordt? Wat als u in de ziektewet komt? Dan kunt u niet meer aan uw maandelijkse aflossingsplicht voldoen.

Start hier je aanvraag voor een lening!

Met een vast inkomen is het erg eenvoudig om een lening af te sluiten. Toch kan het gebeuren dat dit vaste inkomen ineens wegvalt. Dit heeft natuurlijk een grote invloed op het aflossen van de lening. U kunt ineens de maandelijkse aflossingen niet meer betalen. Wat kunt u dan doen? Een goede voorbereiding is altijd het halve werk. Natuurlijk kunt u nooit met zekerheid zeggen hoe lang u een vast inkomen heeft. Daarom is het verstandig om gedurende de lening een goede budgetbeheersing te hebben. Houd goed in de gaten hoeveel u iedere maand uitgeeft en zorg voor een buffer. Zo heeft u in tijden van nood altijd een back-up.

Een keertje te laat

Het is niet erg om een keer te laat te zijn met de maandelijkse aflossing. Als u binnen korte termijn alsnog de betaling doet, is er geen probleem. Het wordt pas een probleem wanneer u ook dan niet kunt betalen. In dit geval kan de schuldeiser een deurwaarder of incassobureau inschakelen. Het is verstandig om op tijd te laten weten dat u de lening niet meer kunt betalen. Banken en kredietverstrekkers zijn vaak bereid om met u te kijken of er nieuwe regelingen kunnen worden getroffen, als u zelf uw situatie duidelijk schetst. U kunt vaak een betalingsregeling treffen met de kredietverstrekker, waarbij er een nieuwe afbetalingstermijn wordt afgesproken. Zo kunt u wellicht iedere maand een lager bedrag aflossen, verspreid over een langere termijn.

Het is verstandig om uw financiële situatie eens onder de loep te nemen. Er zijn altijd wel uitgaven die u kunt beperken. Door te bezuinigen, kunt u wellicht uw lening normaal aflossen. Wanneer u meerdere leningen heeft lopen, wordt dat wellicht minder eenvoudig. Dan is het zinvol om te kijken of u bij een andere kredietverstrekker wellicht goedkoper kunt lenen. Wellicht is het handig om een lening af te sluiten om het open bedrag van uw andere lening mee af te lossen, zeker wanneer deze kredietverstrekker een lagere rente biedt.

Start hier je aanvraag voor een lening!

Let op: geld lenen kost ook geld.