Wanneer lenen voor je studie?

studiefinanciering

Studeren kan veel geld kosten. Voor ouders die studerende kinderen hebben, zullen nu ja knikken als ze dit lezen. Soms zijn universitaire studies zo duur, dat er een lening nodig is. Dat kan geregeld worden door de student zelf, of de ouders. Afhankelijk van de financiële situatie. Niet elke student heeft een weekend job waarmee hij een lening eventueel kan afbetalen. Dan moeten de ouders borg staan mocht er iets verkeerd gaan. Als er voldoende vertrouwen is in je dochter of zoon, dan kan je dat overwegen. Anders moet er een andere oplossing voorzien worden.

Een andere optie is in dit geval geen lening en een job zoeken waarmee je de kosten kan betalen. Maar dat is vaak niet te combineren met een studie, dus kom je terug bij het begin. En dat is een lening zoeken. Als je op zoek gaat dan kan je in de eerste plaats lening simulaties uitvoeren via de websites van de banken. Daar staat een handige simulatie tool, die je in enkele seconden een berekening geeft van hoeveel je maandelijks moet afbetalen aan een lening. Erg handig en vooral snel. Voer het bedrag in dat je wenst te lenen en kies het aantal maanden voor de afbetaling. Het resultaat krijg je meteen. Je ziet een bedrag verschijnen welke je elke maand zal moeten afbetalen. Let ook op de kosten die bij de lening komen en het JKP of jaarlijks kosten percentage.

Banken moeten ook hun inkomsten ergens halen en dat doen ze door kosten aan te rekenen op hun diensten. Maar de ene bank zal lagere kosten in rekening brengen dan de andere en dat kan in jouw voordeel spelen. Door op zoek te gaan naar een bank met de laagste kosten kan jij lenen aan de beste voorwaarden. Op die manier betaal je ook minder af per maand. Nog een manier is door de duurtijd zo kort mogelijk te houden. Die duurtijd kan je zelf kiezen tijdens de aanvraag van de lening. Als het binnen je budget past dan kan je de duurtijd zo kort mogelijk houden. Op die manier betaal je dus minder af per maand en in het totaal van de lening. 

Het is ook al lang niet meer zo dat je enkel bij je vaste huisbank moet lenen. Je bent vrij om bij andere banken te gaan, zonder dat je al je rekening moet mee verhuizen. Die kunnen blijven waar ze zijn, dus dat is ook al een zorg minder. Heb je toch een goed voorstel gevonden bij je huisbank, des te beter, dan blijft alles onder een dak.

Simuleer dus eerst enkele leningen bij verschillende banken om te weten waar je de interessantste voorwaarden kan vinden. In geen geval moet je bij één bank blijven als de voorwaarden niet ok zijn. 

Let op: geld lenen kost ook geld.