Tot welke leeftijd kan ik geld lenen?

Leeftijd is relatief, niet waar?!

Bent u of kent u iemand die al op rijpere leeftijd is, maar toch wenst te lenen?

Afhankelijk van het bedrag en de aflossingstermijn kan lenen op latere leeftijd. De beste manier om dit te achterhalen, is door een lening te simuleren: vul het bedrag en uw specificaties in. Zo ontdekt u onmiddellijk of u nog in aanmerking kan komen voor een krediet waarmee u bepaalde dromen hoopt te verwezenlijken.

Hoeveel geld heb je nodig?


Leningen in alle vormen en soorten

Er zijn tegenwoordig verschillende soorten leningen, die elk hun eigen besteding hebben. Zo is de meest bekende lening de hypotheeklening. Deze lening wordt afgesloten voor de aanschaf van een huis. Immers, de meeste mensen hebben niet voldoende spaargeld om een huis te kunnen kopen. Een andere lening die veel wordt afgesloten, is de autolening. Een auto is een grote uitgave, waarvoor niet iedereen het benodigde geld zo klaar heeft liggen. Zeker wanneer u kiest voor een nieuw exemplaar, kost dat behoorlijk wat. Met behulp van een speciale autolening kunt u de auto van uw dromen aanschaffen. Dan is er ook nog de persoonlijke lening. Deze lening is, zoals de naam al zegt, persoonlijk. Deze vorm van lenen is speciaal ontwikkeld voor grote uitgaven. Hierbij kunt u denken aan vakanties, woonuitbreidingen of huishoudelijke apparaten. Natuurlijk zijn er nog talloze leningen te vinden, maar dit zijn de meest bekende.

De voorwaarden van een lening

Wanneer u heeft besloten om geld te lenen, is het natuurlijk belangrijk dat u aan bepaalde voorwaarden voldoet om die lening daadwerkelijk af te kunnen sluiten. Een lening kan enkel worden afgesloten wanneer u een vast inkomen heeft. U dient iedere maand een aflossing te doen. Dat wordt zonder vast inkomen vrij moeilijk. Daarentegen kan het wel dat je – in plaats van een vast inkomen – een maandelijkse uitkering krijgt. In sommige gevallen kan dat als een geldig alternatief worden gezien.

Ook mag u in de meeste gevallen geen negatief leenverleden hebben bij een kredietverstrekker. U dient dus in het verleden uw leningen op tijd afbetaald te hebben. Misschien stond uw naam ooit op de zwarte lijst? Als die er nu af is, zou het geen probleem mogen zijn om een lening aan te gaan. Daarbij golden er in uw geval misschien verzachtende omstandigheden? Een financiële tegenslag gebeurt bij velen en een ongeluk is snel gebeurd. Bovendien kan u soms toch lenen, ook al hebt u een negatief leenverleden.

Lenen tot 75 jaar

Ook leeftijd speelt een belangrijke rol bij het lenen van geld. U dient minstens achttien jaar oud te zijn voor een lening. Sommige financiële instellingen vragen zelfs dat u 21 jaar oud bent. Zoals er een minimum bestaat, zo geldt er ook een maximumleeftijd. U mag dus ook niet te oud zijn. Maar wat is nu die bovengrens?

U kunt lenen tot een leeftijd van 75 á 80 jaar. Boven deze leeftijdsgrens is het erg moeilijk om nog een lening te verkrijgen. Met name een grote lening is dan erg moeilijk te bewerkstelligen. Het punt is dat u boven deze leeftijdsgrens vaak onvoldoende vast inkomen heeft om een lening af te betalen. Ook is het zo dat de overlijdenskans een stuk groter is wanneer u ouder bent dan 75 jaar. De kans dat u de lening niet meer kunt terugbetalen, wordt daardoor vele malen groter.

Daar zitten banken en kredietverstrekkers begrijpelijkerwijs niet op te wachten. Zij willen immers het geld wel terugkrijgen. Vaak is het ook zo dat u geen grote lening meer kunt krijgen als u ouder bent dan 70 jaar. De meeste banken en kredietverstrekkers verlangen dat de lening is terugbetaald voor uw 75e of 80e levensjaar. Op deze manier zijn zij er zeker van dat de lening uiteindelijk in zijn geheel wordt afgelost.

Borgstelling door een jonger persoon

Kent u een jonger persoon, bijvoorbeeld iemand in uw familie, die zich mee borg wil stellen voor de lening? In dat geval is het makkelijker om een lening te krijgen, omdat de jongere persoon mee verantwoordelijk is voor de lening. In geval van uw overlijden, zal de jongere persoon de lening moeten afbetalen.

Dat is misschien niet ideaal, maar het kan de enige oplossing zijn als u op latere leeftijd een lening nodig heeft. En de kans is uiteraard ook groot dat u gewoon zelf nog uw lening zal kunnen afbetalen.

Als u een lening wil aanvragen, kan u best een simulatie doen en het leenbedrag + de terugbetaaltermijn berekenen, voor u een afspraak maakt bij de bank. Zo weet u waar u aan toe bent.

Let op: geld lenen kost ook geld.