In welk geval kan ik mijn lening laten herzien?

U heeft enkele jaren geleden een woonlening afgesloten. Nu merkt u dat de rentevoet een stuk lager is dan toen u hem had afgesloten. In zo’n geval kan het wel eens aantrekkelijk zijn om uw lening te herzien bij uw financiële instelling, zodat u wellicht een lagere rentevoet betaalt. Maar kan dit ook?

Start hier je aanvraag voor een lening!

Het kan soms grote voordelen hebben om uw lening te laten herzien. De economische situatie en tevens de interestvoeten van leningen wijzigen vaak. Waar u het ene jaar wellicht 5% rente betaalt, is het mogelijk dat u het jaar erop slechts 3% zou hoeven betalen. U zit dan echter nog steeds vast aan die 5%. Het kan soms erg voordelig uitpakken om uw lening te laten herzien. Een herziening van uw lening kan u erg veel geld opleveren. Geld dat u weer ergens anders in kunt steken!

Hypotheeklening

Een lening laten herzien komt het meeste voor bij een hypothecaire lening. Dit zijn de grootste leningen, waarbij het vaak het meest eenvoudig is om geldwinst te behalen. Door verandering van de interestvoeten kan het verstandig zijn om uw hypotheeklening te laten herzien. Een nieuwe lening afsluiten, met een betere rentevoet, kan u dan veel geld besparen. Veel banken en financiële instellingen zijn hier echter niet enthousiast over. Voor hen betekent een herziening vaak een verlies. Toch moet u zich niet af laten schrikken door de bank. Het kan u immers geld opleveren, soms wel tot duizenden euro’s.

Vergoedingen

Wanneer u uw voorwaarden wilt herzien, moet u de bank een vergoeding betalen. U sluit de lening immers vervroegd af, waardoor banken en financiële instellingen minder geld vangen. Vaak bestaan deze kosten uit dossierkosten en een wederbeleggingsvergoeding. Dit is een compensatie voor de bank of financiële instelling, omdat deze een andere bestemming moet zien te vinden voor het aan de klant uitgeleende geld. Wanneer u overstapt naar een andere kredietverstrekker, dient u vaak ook nog schattingskosten en kosten voor het aanpassen van de lopende hypotheek te betalen. Soms kunnen deze kosten flink oplopen.

Om dit te voorkomen, kunt u altijd bij uw eigen kredietverstrekker langsgaan om te praten over een herziening. Vaak bieden zij wel minder gunstige tarieven dan hun concurrenten, maar over de hele looptijd gezien kan het toch voordelig zijn voor u. Het is in ieder geval altijd verstandig om rond te kijken. De euro’s die u bespaart, zijn immers altijd mooi meegenomen.

Start hier je aanvraag voor een lening!

Let op: geld lenen kost ook geld.