Kan je een persoonlijke lening vervroegd terugbetalen?

Na regen komt zonneschijn. Heb je onverwacht een financiële meevaller? Mooi zo. Dan kan die persoonlijke lening die je even broodnodig had sneller terugbetaald worden. Maar kan dat zomaar en onder welke voorwaarden?


Het voornaamste voordeel van een persoonlijke lening is de veiligheid die ermee gepaard gaat. Je kan immers weinig slechte beslissingen maken omdat alles vaststaat en je situatie op voorhand wordt gecontroleerd door de kredietverstrekker. Je weet hoeveel je maandelijks moet aflossen en hoe lang de looptijd bedraagt. Ook het jaarlijks kostenpercentage (JKP) is gekend en werd mee verrekend in de maandelijkse afbetaling. Wanneer de lening uiteindelijk volledig is afgelost, dan stopt ook hier het verhaal. Het contract is ten einde en je hebt verder geen verplichtingen meer.

Vervroegd terugbetalen

Een mogelijk nadeel is dat er weinig flexibiliteit mogelijk is bij een persoonlijke lening. Vervroegd terugbetalen is enkel mogelijk mits het betalen van een wederbeleggingsvergoeding en het terugbetaalde kapitaal op een later tijdstip terug opnemen kan ook niet.

Door de lage rente momenteel valt de wederbelegginsvergoeding echter mee. Dit kost bijvoorbeeld slechts 1% van het bedrag in kapitaal dat vervroegd wordt afgelost indien de termijn tussen de vervroegde aflossing en het overeengekomen einde van de overeenkomst meer dan één jaar bedraagt. En indien de termijn minder dan één jaar bedraagt, 0,5 % van het bedrag in kapitaal dat vervroegd wordt afgelost.

Een klein voorbeeldje zegt je misschien meer. Als je een bedrag van 5.000 euro kapitaal vervroegd aflost, kost je dat dus ofwel 50 euro (nog meer dan één jaar te betalen) of 25 euro (nog minder dan één jaar te betalen).

Het belang van vergelijken

Informatie opvragen en lening simulaties uitvoeren kan je volledig zelf doen, je hoeft er niet meer voor naar de bank. Tegenwoordig vind je alles online. Je zal versteld staan als je er aan begint. Op korte tijd heb je meerdere banken vergeleken en heb je de goedkoopste persoonlijke lening voor je neus staan. Je staat er niet altijd bij stil dat er op lening ook kan uitgespaard worden. De kosten beperken op een lening kan het verschil maken op het einde van de maand.

Die simulaties zijn dus belangrijk en het JKP moet je zeker bekijken. Dat is nodig om een goedkope persoonlijke lening vast te krijgen en zo toch met een goed gevoel een lening te kunnen aangaan. Een persoonlijke lening loopt steeds voor enkele jaren, dus je zal het merken aan je budget dat er altijd toch een groot bedrag in mindering gaat van je bankrekening. Dus als je die persoonlijke lening aangaat, zorg dat je een stabiele werksituatie hebt om niet in de problemen te komen.

Vergelijk echter niet enkel de kostprijs van de persoonlijke lening. Behalve de rente die een kredietverstrekker aanrekent, kunnen immers ook de voorwaarden nogal eens verschillen. Het is dus van belang om de zogenaamde kleine lettertjes te lezen. De meeste websites van financiële dienstverleners hebben ook een rubriek “Veel gestelde vragen en antwoorden”. Daar vind je bijvoorbeeld het antwoord op de vraag hoeveel de wederbeleggingsvergoeding bedraagt.

Let op: geld lenen kost ook geld.