Kan ik lopende leningen afbetalen door een nieuwe lening af te sluiten?

Heb je schulden met een hoge interestvoet, dan is het een goed idee om een lening af te sluiten met een lagere interestvoet, om die eerste schulden af te betalen. Dat heet ‘leningen consolideren’ en het zorgt ervoor dat je uiteindelijk minder betaalt in totaal, want je moet minder hoge afbetalingen doen en/of minder lang betalen!

Een lening terugbetalen

Een lening moet te allen tijde worden terugbetaald. Of u dat nu binnen een paar maanden doet, of dat u liever een paar jaar uittrekt om het bedrag terug te betalen, dat maakt niet uit. Bepaalde leningen kunnen een hoog aflossingspercentage hebben, waarbij ook flink wat rente wordt gevraagd. Het is dan handig om zo voordelig mogelijk uit te komen. U kunt er dan voor kiezen om uw lening over te sluiten. Dit kan handig zijn, wanneer u denkt ergens anders voordeliger uit te zijn. Ook het samenvoegen van leningen is een goed idee wanneer u meerdere leningen hebt lopen.

Een nieuwe lening

Een andere manier om uw lening zo snel mogelijk af te betalen, is door het afsluiten van een nieuwe lening. Met behulp van de nieuwe lening betaalt u een oude schuld af. Dat is op zich geen probleem, maar let op: een nieuwe lening brengt immers nieuwe voorwaarden met zich mee. Ook betekent een nieuwe lening doorgaans een nieuwe looptijd. Wanneer de looptijd van de nieuwe lening langer is dan die van uw huidige lening, dan dalen de maandlasten. U betaalt zo per maand minder, omdat het af te lossen bedrag wordt verspreid over meerdere maanden. Zo lijkt het alsof de lening voordeliger is, maar dit is slechts schijn. Door de langere duur betaalt u uiteindelijk meer rente, en nemen de kosten dus toe. U moet dus zowel naar het JKP kijken, als naar de looptijd van de lening.

Het voordeel van een nieuwe lening om oude schulden af te betalen

Als u reeds verschillende leningen lopen heeft, is de kans groot dat u weinig overzicht meer heeft. De rekeningen stapelen zich op, waardoor u op een gegeven moment geen overzicht meer heeft over uw schulden. U zult dan ook alles goed moeten bijhouden om het ordelijk te houden.

Bovendien heeft u wellicht niet alle leningen afgesloten aan de beste voorwaarden. Een nieuwe lening afsluiten met een lager JKP en liefst ook een korte looptijd om uw oude schulden af te betalen, is dan zeker verstandig. Zo heeft u niet meer te maken met verschillende leningen.

Let op: geld lenen kost ook geld.