Kan ik mijn lening vervroegd terugbetalen?

U heeft een lening afgesloten. Wellicht had u snel geld nodig voor de aanschaf van een duur producten, zoals een wasmachine of een vakantie. Of misschien bent u toe aan een nieuw voertuig, maar heeft u niet voldoende liquide middelen om zelf het voertuig aan te schaffen. Ook de aankoop van een huis is vaak afhankelijk van een lening. Met behulp van een lening zijn deze kosten goed te financieren. Op basis van uw inkomen wordt uw aflossing bepaald. Niet alleen de termijnen, maar ook de hoogte van het af te lossen bedrag en de rente die u hierover betaalt. Maar wat als u uw lening eerder wilt aflossen?

Start hier je aanvraag voor een lening!

Vervroegd een lening afbetalen

Een lening staat meestal vast. Ook de aflossingstermijnen zijn vooraf bepaald. Wanneer u in aanmerking komt voor een lening, zal de bank of kredietverstrekker u rente laten betalen over het af te lossen bedrag. Dit gebeurt meestal in termijnen, om het zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor de kredietverstrekker. Hoe langer u er immers over doet, hoe meer rente er doorgaans wordt betaald. U kunt er ook voor kiezen om vervroegd terug te betalen.

Een lening, en met name een grote lening, verbindt u gedurende enkele jaren aan de financiële instelling waarbij u de lening heeft afgesloten. Het is echter mogelijk dat uw persoonlijke situatie verandert, waarbij ook uw financiële situatie wijzigt. Bij een financiële meevaller bijvoorbeeld, of wanneer u uw woning wilt verkopen nog voordat de lening volledig is afbetaald. U kunt er dan voor kiezen om vervroegd af te betalen. Een vervroegde afbetaling is bij alle financiële instellingen mogelijk. Ook is het mogelijk om een deel van het kapitaal in één keer terug kunt betalen. Vaak is dit minstens eenmaal per jaar.

Hoeveel kost vroegtijdig aflossen?

Een vervroegde terugbetaling is echter niet altijd even interessant. Er zijn immers vaak kosten aan verbonden. Deze kosten worden vaak gegroepeerd onder de naam ‘wederbeleggingsvergoeding’. De financiële instelling verliest immers rente, die u bij een normale terugbetaling wel zou betalen. De vergoeding voor het vervroegd terugbetalen wordt meestal op een vaste manier berekend. Ook worden er meestal dossierkosten verrekend.

Vervroegd uw lening aflossen is dus beslist mogelijk. Bij alle financiële instellingen kunt u eenvoudig uw lening eerder aflossen. In de meeste gevallen bent u dan voordeliger uit. Toch is het verstandig om altijd van tevoren even na te kijken hoeveel u daadwerkelijk wint met het vroegtijdig aflossen van een lening.

Start hier je aanvraag voor een lening!

Let op: geld lenen kost ook geld.