Is een lening voor studiefinanciering onderhevig aan belasting?

Studiefinanciering

Studeren is vaak een leuke tijd in je leven. Je ontwikkelt je als persoon en je komt in contact met heel wat mensen. Het studeren zelf aan een Hoge school of universiteit is ook niet te vergelijken met gewoon humaniora. Je moet veel zelfstandiger leren werken en zorgen dat al je taken afgewerkt raken. Daar struikelen al heel wat studenten over. Nog een heikel punt is het financieel plaatje. Dat moet je ook zien rond te krijgen natuurlijk.

Studentenjobs of ouders

Heel wat studenten kunnen terugvallen op hun ouders, die de grootste kosten op zich dragen. Maar dat kan niet altijd en voor alle studenten zo zijn. Soms moet je als student ook op dit vlak je plan leren trekken. En dat is door zelf ook te gaan werken. Als interim in weekends en vakanties kan je dan wat bijverdienen. De inkomsten zijn daarvan vrij aardig omdat je minder belast wordt dan een gewone werknemer. Je kan dus over meer nettoloon beschikken. Dat geld moet je dan goed zien te gebruiken, investeer het in je opleiding en niet in het uitgaansleven.

Studiefinanciering

Als bovenstaande opties niet mogelijk zijn, dan kan je er ook aan denken om te lenen. Dan zorg je dus dat er een groot bedrag is om te gebruiken. Maar dat moet je dan wel afbetalen. Dus dan kan een vakantiejob wel opnieuw nodig zijn om dat geld af te betalen. Het is dus een heuse cirkel waar je in terecht komt van geld ter beschikking krijgen en geld voorzien dat je genoeg hebt om rond te komen. Maar soms kan het dus niet anders om je studies te financieren.

Een studiefinanciering kan je via de website van een bank berekenen. Hoeveel je moet afbetalen als je een bepaald bedrag wil lenen. Door een bedrag in te vullen en de duurtijd te kiezen zie je meteen hoeveel je moet afbetalen. Zo een simulatie is heel makkelijk en duurt niet lang. En ze zijn gratis en vrijblijvend. Daarmee heb je in geen tijd een berekening gedaan en je hoeft er je woning niet voor uit te komen. Daarnaast kan je ook nog online de lening aanvragen. Door al je gegevens door te sturen kan de bank aan de slag met de verwerking ervan.

Garanties

Elke bank wil voor een klant zo een klein mogelijk risico hebben om zekerheid te hebben zodat de lening ook volledig terugbetaald zal worden. Dus moet de lening aanvragen ook de nodige garanties kunnen voorleggen. Bijvoorbeeld dat ze een inkomen hebben om de lening terug te betalen. Als student heb je vaak geen vaste job. Je ouders wel, dus zij kunnen lening in jouw naam aanvragen.

Let op: geld lenen kost ook geld.