Hoeveel eigen inbreng heb je nodig voor een lening?

Wat veel mensen zich afvragen alvorens een lening te zoeken is of ze eigen inbreng moeten hebben. In principe is dat niet nodig bij een autolening of persoonlijke lening. Hier ga je een lening aan met een bedrag dat je nodig hebt en dat betaal je maandelijks af. De bank kan wel een controle doen naar je financiële situatie om te zien of je wel voldoende inkomsten hebt om een lening af te betalen. Want elke bank wil klanten die geen risico met zich meebrengen. Voor een woonlening is dit iets anders, daar heb je wel eigen inbreng nodig.

Het spreekt voor zich dat de aankoop van een huis over een hoger bedrag gaat dan voor een auto. Het is een bedrag dat je niet zonder lening kan betalen. Dus moet je wel een bank zoeken waar de lening voorwaarden zo interessant mogelijk zijn. Dat kan je makkelijk via het internet al opzoeken, bij een lening simulatie zie je alle kosten en voorwaarden duidelijk staan. Bij een simulatie van een woonlening zie je ook de optie om een bedrag in te vullen als eigen inbreng. Daar vul je in hoeveel geld je van je spaarboek kan spenderen aan de aankoop van je woning. Dat deel moet je dus al niet lenen van de bank. 

Zelfs als zou je 100% lenen om het aankoopbedrag van een woning te financieren, wat mogelijk is, dan nog heb je eigen inbreng nodig. Dat geld dient dan om de kosten van de notaris te betalen. Die kosten kunnen ook aardig oplopen, zodat je toch al een stevige spaarboek moet hebben. In sommige gevallen laten banken toe om ook daarvoor te lenen, maar dan wel via een persoonlijke lening. Of dat interessant is dan moet je dat maar zelf uitmaken. De kostenpercentages van een persoonlijke lening zijn vaak hoger en het kan doorwegen op het maandelijks budget. 

Voor een woning aan te kopen dat rond de 200000 euro kost, heb je vaak al een eigen inbreng nodig van ongeveer 15000 euro. Dat kan hoger of lager zijn afhankelijk van de kosten die de notaris aanrekent. Het komt er dus nog bovenop het aankoopbedrag, dus vergis je hier zeker niet in. Dit bedrag moet ook bij het schrijven van de akte vrijgegeven worden. Anders zal de notaris de lening niet vrijgeven en dat kan nare gevolgen hebben.

Via de website van de banken kan je al een berekening doen naar de kosten toe. Daarnaast kan je altijd een notaris aanspreken om eens na te gaan wat de precieze kosten zullen zijn. Dan weet je precies wat er je te wachten staat.




Let op: geld lenen kost ook geld.