Hoe zit een persoonlijke lening in elkaar?

persoonlijke leningBen jij van plan om binnenkort een grote uitgave te doen, maar heb je niet genoeg geld op de rekening? Dan is een persoonlijke lening wellicht iets voor jou.

Voordat je gaat lenen is het verstandig om je eerst goed in te lezen en alle leningen met elkaar te vergelijken. In dit artikel vertellen wij jou precies wat je moet weten over de persoonlijke lening.

Hoeveel geld heb je nodig?

Wat is een persoonlijke lening?

Een persoonlijke lening is een handige manier van lenen als je een groot bedrag gaat besteden. Veel mensen kiezen voor deze vorm van lenen om een auto of een huis te financieren. 

Zo werkt het:

Je leent een bedrag bij een kredietverstrekker. Het geld wordt vervolgens op je rekening gestort en je betaalt de lening vervolgens maandelijks met een vast bedrag af. Dit maakt deze lening zo fijn, aangezien je precies weet wat je nog te wachten staat. Het maandbedrag is opgebouwd uit aflossing en rente. De looptijd van de lening wordt van tevoren afgesproken, zodat je weet tot wanneer je moet aflossen. Aan het einde van de looptijd is de lening dus volledig afgelost.

Persoonlijke lening vergelijken

Met behulp van een vergelijkingstabel kun je gemakkelijk leningen met elkaar vergelijken. In dit tabel kun je de kredietverstrekkers vinden die jou het geld kunnen lenen. Deze aanbieders hebben allerlei verschillende leningen in de aanbieding. Zo heeft elke lening een minimale en een maximale rente. Ook moet je kijken naar de voorwaarden per lening. Dit kan namelijk verschillen per kredietverstrekker. Door dit goed te bekijken zul je ontdekken  welke lening het beste past bij jouw leendoel.

Rente bij een persoonlijke lening

Sommige kredietverstrekkers maken gebruik van leningen waarbij het minimale en maximale rentetarief gelijk aan elkaar zijn. Hierbij hanteert de kredietverstrekker dus maar 1 rentepercentage voor de lening. Zo betaal je dus maandelijks een vast bedrag en verandert de rente niet meer. Persoonlijke lening rente kan echter ook jaarlijks verschillen. Let dus wel op wanneer je de lening afsluit en doe dit op een moment waarop de stand van de rente goed is.

Persoonlijke lening aanvragen

Heb je na het vergelijken een goed beeld van wat te wachten staan? Dan kun je een offerte aanvragen. Je zit dan nog nergens aan vast. Heb je een kredietverstrekker gekozen? Dan moet je eerst een aantal documenten leveren en wachten tot je aanvraag is goedgekeurd.  Verstrekkers kijken naar meerdere factoren voordat ze goedkeuring geven. Hierbij kun je denken aan: het leendoel, de looptijd, je woonsituatie, geboortedatum, dienstverband en de gezinssamenstelling.  Als je aan alle eisen voldoet, dan kun je de persoonlijke lening afsluiten. Vervolgens hoef je alleen nog akkoord te gaan met alle voorwaarden. Kort daarna zul je het geld ontvangen en kun je de geplande aankopen doen!

Let op: geld lenen kost ook geld.