Hoe leen je geld voor je tuin?

Niets zo aangenaam als in de zomer buiten genieten. Veel Vlamingen kiezen hiervoor hun tuin. Tuinaanleg en inrichting. Of het nu gaat om een grote tuin of een klein terras. Je droomt al snel van een nieuw tuinhuis, een leuk zitmeubel voor buiten of gewoon een vers gazon. Maar hoe financier je dit?

Bij de aanleg van je tuin kunnen de kosten hoog oplopen. Je moet bloemen en struiken kopen, je moet bomen omhakken, je moet zaaien, je moet de grond omspitten, je moet de grond afgraven. Kan je geld lenen voor een tuin? Jazeker, de tuinlening.


Wat komt er nu eigenlijk allemaal bij kijken als je je tuin weer een beetje aantrekkelijk wil maken. Er zijn verschillende verborgen kosten, waar je zo op eerste gedachte niet bij stil staat. Denk maar eens even wat er onder de grond moet gebeuren aan leidingen en dergelijke. Kun je het meeste zelf doen dan is dit natuurlijk een goed begin en kun je fiks besparen op het totale kostenplaatje. Met een slimme lening achter de hand zul je ook de verborgen of onverwachte kosten op kunnen vangen.

Een zogenaamde ‘groene lening‘ (met lager JKP) komt niet aanmerking. Bij de aanleg van een tuin gaat het immers niet om energiebesparende maatregelen. Zo kwam je al snel bij een (duurder) doorlopend krediet of een persoonlijke lening terecht. De persoonlijke lening is aangewezen als je precies weet hoeveel je wilt uitgeven. Wil je meer speelruimte omdat je de totale uitgave nog niet kent dan is een doorlopend krediet een optie. Soms is ook een herziening van je hypothecair krediet mogelijk. Om van het lager JKP van je woonlening te genieten volstaat het om opnieuw een deel van je afgelost kapitaal op te vragen en de looptijd ervan iets te verlengen. Je moet dus al een deel van je lopende hypothecaire lening hebben afbetaald en voldoende terugbetaalcapaciteit hebben om een bijkomend bedrag te lenen.

Gelukkig zijn er nu kredietverstrekkers zoals bijvoorbeeld KBC die de tuinlening in het leven geroepen hebben. De constructie lijkt erg op een persoonlijke lening of een lening op afbetaling, maar dan met een verlaagd JKP. De minimale looptijd telt 6 maanden met een maximum van 120 maanden. De uitbetaling (na goedkeuring) gebeurt op een rekening naar keuze na voorlegging van het investeringsbewijs. Makkelijk zat.

Om te bepalen hoeveel je nodig hebt, begin je met het opmeten van je tuin. Verder bekijk je wat je uit moet besteden, bijvoorbeeld graafwerk en het aanleggen van elektriciteit. Alles wat je door een bedrijf moet laten doen is niet goedkoop, een beetje graafwerk kost al snel enkele honderden euro´s. Houd hier met je budget rekening mee. Vraag alvast wat offertes aan dan krijg je een goed inzicht van de te verwachten kosten.

Lenen kost geld. Maar bij de ene bank of kredietverstrekker een pak meer dan bij de andere. Bereid je goed voor voordat je bij je bank (en andere banken) binnenstapt. Bijvoorbeeld door eerst vergelijkingspagina’s te doorlopen online, of al een eerste simulatie te maken via één van de tools op het internet.

Let op: geld lenen kost ook geld.