Is een lening voor zonnepanelen aftrekbaar?

zonnepanelen

Een woning renoveren kost heel wat geld. Er worden dan ook jaarlijks nog heel wat huizen en appartementen verkocht die in verouderde staat zijn. Heel wat mensen kopen deze panden om ze nieuw leven in te blazen. Op die manier verhoog je de waarde en maak je ze naar het comfort van tegenwoordig. Denk maar aan verwarming, isolatie en elektriciteit. Dat moet allemaal aangepast worden om een pand bewoonbaar te maken. Wat nu ook erg in trek is zijn zonnepanelen. Hiermee gebruik je het zonlicht om energie op te wekken en binnen je woning te gebruiken. 

Nog geen zonnepanelen besteld? Vergelijk dan eerst prijzen!

Hier vind je de goedkoopste aanbieders van zonnepanelen.

Is lenen voor zonnepanelen aftrekbaar?

Het is weldegelijk mogelijk om op zonnepanelen een fiscaal voordeel te krijgen. Als is dit anno 2019 wel sterk minder geworden in vergelijking met de beginperiode. Toen waren er echt heel wat voordelen die de regering gaf om mensen aan te zetten tot het plaatsen ervan. Tegenwoordig kan je nog een deel van de uitgaven aan zonnepanelen inbrengen in je belastingen. Er is nu nog zo een belastingaftrek tot 40% voor particulieren, wat neerkomt op zo een 3600 euro per jaar. Toch een aanzienlijk bedrag, en de investering moet je uiteraard zelf doen.

En dan komen we bij het feit dat je moet lenen om de zonnepanelen te laten plaatsen. Dat is vaak een hoog bedrag welke niet zomaar van de spaarrekening kan komen. Maar wel via een lening dus. Dat kan via een renovatielening, deze zijn er specifiek op gemaakt om verbeteringen aan te brengen aan je woning. Je kan via de website van een bank al een eerste idee krijgen hoeveel je moet afbetalen voor zo een lening.

En vergeet niet: naast de fiscale aftrekbaarheid, betaalt een lening voor zonnepanelen zichzelf terug, door het rendement dat je ervan hebt (besparing op je energiefactuur).

Hoe vraag je een simulatie aan?

Je kan gratis een lening simulatie uitvoeren. Daar plaats je het bedrag in dat je denkt nodig te hebben en daarnaast kies je de duurtijd van de lening. Het resultaat krijg je meteen op je scherm en daar zit het JKP of jaarlijks kosten percentage al in verwerkt. Wat moet je dan doen om de lening aan te vragen? Dat kan eventueel al online, maar je kan ook steeds naar een bankkantoor trekken. Vooraleer je dat doet is het wel interessant om de banken te vergelijken. Want op vlak van kosten kan er een heus verschil zijn. En hoe minder kosten je moet betalen hoe interessanter voor jou, want dan betaal je gewoon minder af dus.

Je kan dus een interessant voorstel vinden bij je vaste huisbank waar je al je rekeningen hebt, maar even goed bij een bank die je nog niet kent. De keuze is volledig aan jou, maar hou rekening met de afbetaling van de lening. Die moet binnen je mogelijkheden passen en haalbaar zijn voor de bank ook.

Let op: geld lenen kost ook geld.