hello home

Hypotheekrentes zijn momenteel uitzonderlijk laag

Vorige week was te lezen in Het Laatste Nieuws dat de rentes op hypothecaire leningen ongezien laag zijn. Goed nieuws voor iedereen die een woning wil kopen of bouwplannen heeft. Bouwiste Livios spreekt zelfs van een laagterecord. Maar waarom is dat net nu het geval en waar kan je momenteel voordelig lenen voor je woning?

Wat is een hypothecaire lening precies?

Een hypothecaire lening of krediet, ook wel hypothecaire zekerheid genoemd, is een lening waarbij een bepaald registergoed als onderpand dient. Een registergoed is een roerend of onroerend goed. Dat goed kan bijvoorbeeld een woning, grond, schip of zelfs een vliegtuig zijn.

In de praktijk is het zo dat wanneer iemand geld leent voor de aankoop van een huis, appartement of grond, dat eigendom zelf als onderpand geeft bij de bank waar hij of zij leent. Wanneer deze persoon zijn lening niet kan afbetalen krijgt de bank in principe automatisch alle rechten op het eigendom.

Dit type lening is het meest courant bij de aankoop van een woning of grond, tenzij de lener nog een andere woning heeft bij de aankoop. In dat geval wordt meestal via een overbruggingshypotheek gewerkt.

Waarom zijn de rentes nu ongezien laag?

Volgens de rentebarometer van Immotheker is de hypotheekrente momenteel gemiddeld 1,79% voor een lening van 20 jaar waarbij de lener 20% op voorhand inbrengt. Dat is volgens bouwsite Livios een echt laagterecord. Sterker nog, door het feit dat de inflatie hoger is dan de rente betaal je eigenlijk bijna niets voor je lening.

De reden voor deze lage rentes is enerzijds de hoge concurrentie tussen verschillende banken die momenteel heerst. Daarnaast is het een onrechtstreeks gevolg van de dalende economische groei in ons land.

Waar vind ik de interessantste hypothecaire kredieten?

Bij Hello Home kan je nu genieten van uitzonderlijk lage rentes. Doorloop de gratis simulatie en ontdek hoeveel jij maandelijks zou kunnen aflossen. Dit wordt berekend op basis van jouw persoonlijk profiel zoals je inkomen en het aantal personen ten laste.

hello home

Let op: geld lenen kost ook geld.