Welk rentepercentage is aanvaardbaar voor mijn persoonlijke lening?

lenen

Het rentepercentage van een persoonlijke lening is inderdaad iets waar je op moet letten. Veel mensen weten zelfs niet dat ze kosten moeten betalen op een lening. Het gaat allemaal vanzelf en je moet niemand betalen. Maar als je goed kijkt naar wat je maandelijks moet terugbetalen dan zie je dat daar een verdeling kapitaal en kosten zit. Samen is dat één bedrag, maar jij kan wel bepalen hoe hoog die kosten zijn. De percentages liggen dan wel vast bij de banken zelf, maar je kan op zoek gaan naar het laagste percentage. Via het internet heb je dat zo gevonden. 

Simuleer eerst je lening

Want banken hebben hun diensten allemaal online staan, via een uitgebreide website. Je kan dus elke bank zo bezoeken, via het internet. Naast alle informatie die je te zien krijgt is er ook een handige tool waarmee je zelf aan de slag kan. Je kan namelijk een lening simuleren. Hiermee bereken je tot op de cent hoeveel je maandelijks moet afbetalen aan de lening. En dat is handig, want op die manier kan je de bank vinden met de meest interessante voorwaarden. Vergelijken is dus de boodschap, zeker als het gaat over het rentepercentage van een persoonlijke lening.

En zo een simulatie gaat echt makkelijk. Je hoeft maar twee gegevens in te vullen om tot een resultaat te komen. Namelijk een bedrag dat je wil lenen en de duurtijd van de afbetaling. Dan zie je al een bedrag verschijnen welke je maandelijks moet afbetalen. Is dat niet wat je ervan dacht, dan kan je het aantal maanden nog aanpassen. Bijvoorbeeld naar de langst mogelijke duurtijd zodat het maandbedrag daalt. Let dan ook goed op het JKP of jaarlijks kosten percentage, een indicator van de kosten.

Vergelijk met andere banken

Noteer de resulaten van een simulatie op een papiertje en kijk dan naar de volgende bank. Ook daar kan je een simulatie uitvoeren met dezelfde gegevens. Zie je dat het resultaat anders is? Het maandbedrag kan hoger of lager zijn. Als het lager is kan je het onthouden en noteren. En zo ga je door tot je de lening hebt gevonden met de laagste kosten. Dan betaal je een lager bedrag af per maand. En wat je kan overhouden laat je staan op de spaarrekening of kan je aan iets anders uitgeven. Het is inderdaad zo eenvoudig. Banken laten je ook toe om dit allemaal zelf uit te voeren. Er zijn geen geheimen aan deze manier, want alles is op het internet te vinden.

Een bankkantoor kan uiteraard ook nog steeds. Als je eentje dicht bij je woning hebt dan kan je daar steeds informeren. Maar ga dan niet te snel akkoord met het voorstel. Vertrek en zeg dat je eerst met andere banken wil vergelijken. Op die manier geef je jezelf de vrijheid om verder te zoeken.

Let op: geld lenen kost ook geld.