Wat kan ik lenen voor mijn hypotheek? Bereken het hier!

hypotheek lenenOp zoek naar een hypotheek? Dan heb je ook een huis of appartement op het oog?

Leuke tijden, eindelijk je eigen stekje. Maar de eerste vraag die dan naar boven komt is natuurlijk ‘wat kan ik lenen met een hypotheek?’. En terecht, want eerst naar huizen kijken en dan pas over het financiële denken, dat is verkeerd.

Bekijk eerst hoeveel je kan lenen en ga dan op basis van die gegevens kijken naar mogelijk interessante panden. Op die manier kan je ook direct een bod doen waarvan je weet dat de bank je een hypotheek zal geven.

Hoeveel geld heb je nodig?


Huis of appartement kopen

Een huis of appartement kopen, het zijn vaak grote bedragen. En daarvoor wil de bank wat zekerheid zien als je een hypotheek komt aanvragen. Het spreekt dan bijna voor zich dat je een vaste job hebt, jij en je partner als je met twee leent.

Daarnaast mag je niet teveel vaste uitgaven hebben. Een bank rekent daartoe andere lopende leningen en alimentatie. Zijn die er niet of is er maar één lening die nog loopt. Dan is er geen probleem. Je kan als klant bij een bank tot 1/3e van al je inkomsten samen uitgeven aan leningen. Dat is al een aanzienlijk bedrag, zeker als je met je partner leent. Bereken dat zelf ook al eens, dan krijg je al een idee waar je staat.

Nodige berekeningen

Maar om het precies te weten kan je ook een simulatie uitvoeren op de website van een bank. Daar kan je een bedrag invoeren, termijn bepalen van de afbetaling, het bedrag van eigen inbreng opgeven en je krijgt al een resultaat te zien. Op basis van de gegevens die je daar invoert krijg je dus een bedrag dat je kan lenen met een hypotheek.

Pin je daar nog niet 100% op vast, want het is pas in een bankkantoor dat je te horen zal krijgen hoeveel je exact kan lenen. Dan neem je alle financiële gegevens mee, zoals je inkomsten en uitgaven. Ook die van je partner. En laat je de bankbediende de nodige berekeningen maken. Vaak krijg je op dezelfde moment al een antwoord.

Banken vergelijken

Ga dan niet te snel en vraag de hypotheek al aan, aangezien het hier over grote bedragen gaat ga je best wat banken vergelijken. Want ze kunnen verschillen op de kosten die ze aanrekenen voor een hypotheek. Hoe minder je moet betalen hoe interessanter voor jou natuurlijk. Het deel kapitaal is overal hetzelfde dat je kan lenen. Het kostenpercentage moet je zo laag mogelijk houden. Een hypotheek gaat vaak over periodes van 20, 25, 30 jaar. Dat is een lange tijd om een hoog bedrag en veel kosten te betalen.

Hoe meer je vergelijkt hoe meer je zal zien welke bank het interessantst is. Daar kan je verder mee gaan en uiteindelijk daar de hypotheek aanvragen. Vraag ook naar tarieven van schuldsaldoverzekering, het kan zijn dat je die verplicht via de bank moet afnemen.

Let op: geld lenen kost ook geld.