Als Belg geld lenen in Nederland

belg in nederland

Ben jij een Belg in Nederland en wil je lenen?

Je zou denken dat je tegenwoordig als Belg redelijk eenvoudig geld kunt lenen in Nederland. Binnen de Europese Unie geldt immers vrij verkeer van kapitaal. Over de grens geld lenen moet een eitje zijn, nietwaar? Toch lukt het zelden om als Belg geld te lenen in Nederland.

We leggen je uit waarom dat is en geven een paar tips waar je op moet letten als het je als Belg wél lukt om geld te lenen in Nederland.


Geld lenen in Nederland en wonen in België

Vrijwel alle Nederlandse kredietverstrekkers hebben als voorwaarde dat je een Nederlands woonadres hebt of op z’n minst in de grensregio woont. Is dat niet het geval, dan is het onbegonnen werk om als Belg een lening af te sluiten in Nederland. De kredietverstrekker zal je aanvraag simpelweg niet accepteren.

Als Belg wonen en lenen in Nederland

Als Belg lenen in Nederland lukt meestal wel als je in Nederland woont. Maar hoeveel je als Belg verantwoord leent in Nederland ligt aan je persoonlijke situatie. Kredietverstrekkers in Nederland kijken naar de volgende punten bij het bepalen van je maximale lening:

  • Je woonsituatie
  • Je gezinssamenstelling
  • Je inkomen
  • Je soort dienstverband
  • Openstaande leningen en andere schulden

Als Belg lenen in Nederland en Bureau Krediet Registratie (BKR)

Zoals je bij het laatste punt ziet, kijken Nederlandse kredietverstrekkers altijd naar je openstaande leningen. Dit checken ze bij het BKR, een stichting die alle kredietgegevens in Nederland beheert. Heb je ooit betalingsproblemen gehad in Nederland? Dan heb je een negatieve BKR-registratie. Met een negatieve BKR registratie is het bijna onmogelijk om een lening af te sluiten in Nederland.

Let op! Er zijn in Nederland ook verschillende aanbieders van minileningen. Je leent dan snel en zonder BKR check een kleiner bedrag. Dit lijkt interessant, maar vaak betaal je wel extreem hoge rente- en servicekosten. Pas hier dus mee op!

Als Belg geld lenen in Nederland, waarop letten?

Kom je als Belg in aanmerking voor een lening in Nederland? Dan zijn er een paar zaken waar je goed op moet letten:

  • Leenvorm – De meest voorkomende leenvormen in Nederland zijn de persoonlijke lening en het doorlopend krediet. Bij de persoonlijke lening leen je een vast bedrag tegen een vaste rente en looptijd. Hierdoor weet je precies hoeveel geld de lening je uiteindelijk kost. Je weet dus waar je aan toe bent.

Het doorlopend krediet daarentegen is een flexibele lening. Je spreek een kredietlimiet af en binnen dit limiet mag je onbeperkt opnemen en aflossen. De rente is variabel en betaal je alleen over het opgenomen bedrag. Omdat je steeds opnieuw mag opnemen, kan het zijn dat je uiteindelijk veel meer leent dan de bedoeling was. Kijk hier dus erg mee uit!

  • Leenrente – Als je weet welke leenvorm het beste past bij je leendoel, is het tijd om te vergelijken op rente. Het renteverschil tussen de duurste en goedkoopste lening verschilt soms wel 5 procent. Kies dus altijd goed rond voor de laagste rente lening en bespaar zo tot wel honderden euro’s per jaar op de kosten van je lening.
  • Looptijd – Let ook altijd goed op de looptijd. Hoe langer de looptijd, hoe langer je rente betaalt en hoe duurder de lening wordt. Kies daarom altijd voor een zo kort mogelijke looptijd die past bij maandlasten die je kunt dragen.
  • Voorwaarden – Als laatste is het belangrijk om altijd de voorwaarden door te nemen. Naast de rente verschillen ook deze namelijk per kredietverstrekker. Vooral de voorwaarden met betrekking tot boetevrij aflossen en kwijtschelding bij overlijden maken een lening aantrekkelijk of juist niet.

Let op: geld lenen kost ook geld.