Waar kan je lenen zonder eigen inbreng?

lenen zonder eigen inbreng

Een lening aangaan vergt nog amper inspanning dezer dagen. Via het internet is het zo makkelijk om een bank te vinden die je geld wil lenen. Ze geven je dat geld niet zomaar natuurlijk. Je moet ervoor zorgen dat je het volledig kan afbetalen. Dat doe je door bewijzen voor te leggen dat je inkomsten hebt. Met een netto inkomen van je werkgever en als je samen met je partner leent dan stijgen de kansen aanzienlijk om een lening te krijgen. Maar bij een woonlening verwachten de banken dat je ook spaargeld kan inbrengen. Dat je een eigen inbreng hebt, waarmee je een deel van de aankoop kan doen. Of op zijn minst de kosten van de notaris op jou neemt. Heb je geen eigen inbreng, dan zijn er nog mogelijkheden.

Geen eigen inbreng

Een eerste optie is om eens na te vragen bij vrienden of familie. Mogelijk zit er een gulle gever in je omgeving die je een aardige som geld kan lenen. Je moet dan wel duidelijke afspraken maken zodat elke partij goed weet waar ze aan toe zijn. Bijvoorbeeld wat te doen bij eventuele laattijdige betalingen, of er extra kosten moeten betaald worden en dergelijke meer. Je kan hiervoor ook terecht bij een notaris die alles goed noteert en alle afspraken duidelijk kan formuleren. Het is natuurlijk wel gevaarlijk om van een goede vriend geld te lenen, zeker als er problemen ontstaan. Vaak is dat de oorzaak dat een vriendschap verloren gaat. Denk hier dus goed over na.

Persoonlijke lening

Een andere optie is om toch eens met de bank te gaan spreken. Ook voor een woonlening zijn er nog opties om toch te kunnen lenen zonder eigen inbreng. Het spreekt voor zich dat dit niet de meest ideale oplossing is, maar als het je vooruit kan helpen dan moet je het zeker overwegen. In sommige gevallen zal de bank je een voorstel doen om een bijkomende lening te doen. Je leent het bedrag dus om de notariskosten mee te betalen. Dat zal waarschijnlijk een persoonlijke lening zijn. Dit bedrag komt dus bovenop de andere lening die je zou afsluiten. De afbetaling van deze twee samen kan al voor een hoger bedrag zorgen. Let er dus even goed op of dat lukt binnen je budget. Maar daar zal de bank je ook wel van op de hoogte stellen.

Het is namelijk zo dat je maar 1/3e van je alle inkomsten samen kan uitgeven aan lopende leningen. Heb je nog geen leningen en je wil lenen zonder eigen inbreng, dan zou er in principe niets in de weg mogen staan. Tenzij je bij een bank bent waar ze liever niet op deze manier werken. Dat is ook mogelijk, maar er zijn banken genoeg die je verder kunnen helpen. 

Let op: geld lenen kost ook geld.