Lenen voor een nieuwe auto vs lenen voor een tweedehands auto

autoleningWil je graag een nieuwe auto, maar heb je nog niet genoeg kunnen sparen?

Dan is het wellicht een optie voor je om een autolening af te sluiten. Je kunt een nieuwe auto op meerdere manieren financieren. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een nieuwe, of een tweedehands auto te kopen met de lening.

Je kunt op verschillende plekken een lening afsluiten om je auto te financieren, bijvoorbeeld bij de dealer, bij de bank of door een auto te leasen. Wat is nu de beste optie? Hieronder zetten we een aantal mogelijkheden voor je op een rij.

Hoeveel geld heb je nodig?

Lenen bij de dealer of een persoonlijke lening?

In de meeste gevallen zal het gunstig uitpakken om een persoonlijke lening af te sluiten voor het aanschaffen van je auto. Je krijgt dan in één keer een bedrag van de bank op je rekening gestort en kunt daarmee direct de gewenste auto kopen. Het voordeel hiervan is dat je meteen eigenaar wordt van de auto en schadevrije jaren opbouwt, waardoor je kunt profiteren van de no-claimkorting bij je verzekeraar. Omdat je in de meeste gevallen ook boetevrij af kunt lossen bij persoonlijke leningen, kun je bij een meevaller extra geld aflossen, waardoor je rentekosten lager uitvallen. 

Het lijkt een voor de hand liggende keuze om bij je autodealer een lening af te sluiten, maar toch zijn deze leningen bijna altijd duurder dan een lening bij de bank. De rentevoet ligt een stuk hoger of de looptijd is erg lang, waardoor de lening al snel duurder uitpakt. Nadelig is ook dat je echt pas eigenaar van de auto wordt als je de auto volledig hebt afbetaald. Je auto kan zelfs in beslag worden genomen als het je niet lukt om je auto op tijd af te betalen.

Nieuw of tweedehands?

Vaak gaan tweedehands auto nog jaren mee en zijn ze een stuk goedkoper dan splinternieuwe exemplaren. Geen wonder dus dat veel mensen overwegen een tweedehands auto te kopen. Gelukkig is het ook mogelijk om hiervoor geld te lenen als dit nodig is. Maar… wat is nu voordeliger: lenen voor een nieuwe, of voor een tweedehands auto? We hebben de verschillende leenmogelijkheden van Beobank en van Cetelem met elkaar vergeleken: beide banken bieden goede opties voor het lenen van geld voor een auto, het hangt echt af van hoe oud de auto is die je wil kopen, welke bank jou de voordeligste lening kan bieden.

Een rekenvoorbeeld

Stel: je wil €25.000,- lenen voor een nieuwe auto die jonger is dan twee jaar en je wil binnen 48 maanden je schuld afbetalen. Bij Beobank ben je dan vier jaar lang maandelijks €534,58 kwijt en betaal je in totaal €659,84 aan rente. Bij Cetelem zou je voor hetzelfde bedrag vier jaar lang €542,07 per maand kwijt zijn, en in totaal betaal je €1019,36 euro aan rente over de gehele periode. Bij Beobank zou je in dit geval dus goedkoper uit zijn.

Wanneer je echter hetzelfde bedrag wil lenen over 48 maanden, maar nu voor een tweedehands auto die ouder is dan twee jaar, dan is het voordeliger om bij Cetelem te lenen. Bij Beobank leen je dan namelijk tegen 10% JKP, waardoor je op een maandelijks bedrag zit van €628,29 euro en in totaal €5187,20 aan rente betaalt. Bij Cetelem betaal je voor auto’s tot en met 36 maanden slechts 1,99% rente, wat neerkomt op een maandelijks bedrag van €542,07 en een bedrag van  €1019,36 aan rente. Voor auto’s ouder dan 36 maanden betaal je een tarief van 3,90%, waardoor je maandelijks €562,79 euro betaalt en in totaal €2.004,32 kwijt bent aan rente. 

Maak je keuze

Voor het afsluiten van een lening voor tweedehands auto’s gelden bij beide banken gen extra voorwaarden als voor nieuwe auto’s, behalve dat je soms een groter totaalbedrag of een groter percentage van het aankoopbedrag kunt lenen, dus daar zit hem verder het verschil niet zo in. Wat wel verschil maakt, is dus de leeftijd van je auto. Nieuwe auto’s zijn een stuk duurder in aanschaf, maar je betaalt ook een vele lagere rentevoet over het te lenen bedrag. Wanneer je voor een auto gaat die ouder is dan twee jaar, loont het zich zeker om de verschillende mogelijkheden van banken met elkaar te vergelijken. Zoals het voorbeeld hierboven al laat zien, zit er veel verschil tussen de mogelijkheden die banken te bieden hebben. 

Let op: geld lenen kost ook geld.