Kom ik in aanmerking voor een lening?

Een lening aanvragen is tegenwoordig niet moeilijk meer. U kunt bijna overal wel terecht voor een lening. Zo bieden banken verschillende leningen aan, maar kunt u ook terecht bij diverse andere kredietverstrekkers. Of u nu op zoek bent naar een kleine lening of liever een groter bedrag aanvraagt, een lening is altijd wel ergens te vinden. Een lening afsluiten moet goed worden overdacht. Veel mensen schrikken terug voor het afsluiten van een lening, en ze weten wellicht niet precies wat zo’n lening nu inhoudt. Veel mensen vragen zich ook af of ze wel in aanmerking komen voor een lening.


Leeftijd als essentiële factor

Een lening aanvragen kan eigenlijk iedereen, mits u tenminste 18 jaar of ouder bent en jonger dan 75 jaar. Als u onder deze leeftijdsgrens zit, heeft u vaak nog geen vast inkomen, waardoor banken en kredietverstrekkers niet zeker zijn of u het geld wel terug kunt betalen. Dit geldt ook wanneer u ouder bent dan 75 jaar. Normaal gesproken zit u vast aan een looptijd van meerdere jaren. Zeker wanneer u grote bedragen leent, is de terugbetalingstermijn wat langer. Op oudere leeftijd kan het zomaar gebeuren dat u de lening niet meer terug kunt betalen. Daarom worden leningen aan jongere en oudere mensen meestal niet verstrekt.

Een vast inkomen

Niet alleen uw leeftijd speelt een rol bij de vraag of u in aanmerking komt voor een lening. De bank, of enige andere kredietverstrekker, moet er immers zeker van zijn dat u de lening wel terug kunt betalen. Voor het afsluiten van een lening is dan ook (vast) inkomen nodig. U dient te beschikken over een inkomen uit loondienst of pensioen. U dient voldoende kapitaal te hebben om de lening af te kunnen sluiten. Zonder vast inkomen zal het onwaarschijnlijk zijn dat u ergens een lening verkrijgt. Een lening wordt dan ook altijd berekend op basis van het inkomen dat u iedere maand heeft. Op basis hiervan worden de aflossingstermijnen bepaald, en ook de hoogte van het af te lossen bedrag staat vast.

Banken en andere kredietverstrekkers zullen tegenwoordig niet zomaar een lening verstrekken. Er moet voldoende vertrouwen zijn dat u de lening terug kunt betalen. Het is dan ook belangrijk dat u geen negatieve BKR-notering op uw naam heeft staan. Instanties zullen zoiets altijd controleren. Een betalingsachterstand of het hebben lopen van meerdere leningen tegelijkertijd, zorgt immers voor minder vertrouwen dat de lening wordt afbetaald. Wanneer u aan al de bovenstaande punten voldoet, dan staat niets u nog in de weg om eenvoudig een lening af te sluiten.

Let op: geld lenen kost ook geld.