kredietkaart

Hoe bespaar je op je kredietkaart?

Wie heeft er vandaag de dag geen Visa of MasterCard in zijn portefeuille? Maar hoe vaak gebruik je die kredietkaart en op welke manier? Voor welke krediet heb je gekozen en op basis van wat? Kun je eigenlijk besparen op je kredietkaart? Ja natuurlijk! Door de voor jou meest geschikte kredietkaart op de juiste manier te gebruiken kan je tientallen euro’s besparen.
Start hier je aanvraag voor een kredietkaart!

Ja, zowat iedereen heeft tegenwoordig een kredietkaart. Maar het komt er echt op aan om bewust met je Visa of MasterCard om te gaan als je onnodige kosten wilt vermijden. Een kredietkaart kan zowel in binnen- als buitenland worden gebruikt om er aankopen in de winkel, in een restaurant, een hotel of online mee te doen. Verder kan je er ook perfect geld mee afhalen. En als toemaatje gaat het bedrag meestal pas de maand nadien van je rekening.

Naast die basisfuncties kunnen aan de kaarten tal van extra’s worden gekoppeld zoals reisannuleringsverzekeringen, bijstandsverzekeringen of een extra verzekering voor goederen die met de kaart zijn aangekocht.

Bespaar op kosten

Om te beginnen zijn er de kosten bij aanschaf. In heel wat gevallen is de Visa-kaart of MasterCard inbegrepen in het pakket dat je neemt bij je zichtrekening. In een aantal andere gevallen is dat niet het geval en moet voor de kaart apart worden betaald. Even nakijken op het internet dus.

Ten tweede kan ook het gebruik van de kaart kosten met zich brengen. Betalingen in euro in de eurozone doe je overal gratis, maar voor betalingen in vreemde munt rekenen de banken kosten aan. Ook hier duiken verschillen op van bank tot bank.

Vervolgens worden kredietkaarten pas echt duur wanneer je ze gebruikt om cash geld af te halen. Gebruik waar mogelijk hiervoor je gewone debetkaart (bankkaart).

Ten vierde spelen de kosten voor de vereffening van het openstaande saldo. Voor de afrekening van betalingen en geldopnames die je met een kredietkaart hebt gedaan, heb je immers de keuze tussen een totale vereffening of een betaling in schijven. In het eerste geval betaal je niets extra, in het tweede geval moet je op het bedrag dat blijft uitstaan intrest betalen. En die rente is meestal op zijn zachtst gezegd aan de hoge kant. Daarom (en ook om geen extra schulden te creëren) kiezen de meeste Belgen voor een directe maandelijkse betaling.

Ten slotte kan je nog met extra kosten worden geconfronteerd indien je een nieuwe kaart moet aanvragen omdat je oude kredietkaart vernield, verloren of gestolen werd. Al zijn er ook een aantal instellingen die dit gratis doen.

Vergelijken is besparen

Het mag inmiddels duidelijk zijn dat het enorm loont om je goed te informeren. Breng eerst jezelf in kaart. Met andere woorden, hoe ziet je eigen profiel er uit? Waarvoor heb jij een kredietkaart nodig? Hoe vaak denk je die te gebruiken? Behalve naar kosten toe is de keuze van de juiste kaart ook van belang omdat er aan verschillende kredietkaarten  vaak verschillende voordelen worden gekoppeld. Spaarpunten, kortingen… enzovoort.

Zodra je je zelf in kaart gebracht hebt, kan je vergelijkingsoefening online beginnen. Doen!
Start hier je aanvraag voor een kredietkaart!

Let op: geld lenen kost ook geld.