Als we een hypotheek afsluiten, dan kijken we automatisch allereerst naar de rente. En dat moeten we ook doen, want dat gegeven is vaak bepalend voor welke verstrekker we kiezen. Al staat een hypotheekverstrekker nog zo goed aangeschreven, we willen toch gaan voor de laagste rente. Maar, is dat wel zo wijs? Want is een lage rente altijd het voordeligst? In dit artikel vertellen we jou alles over hypotheekrentes, van het vastzetten van jouw rente tot het kiezen van jouw rentepercentage, hier lees je er alles over.
Wat is een hypotheekrente?
Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te weten wat een hypotheekrente precies is. De hypotheekrente is een percentage dat je maandelijks betaalt over het openstaande hypotheekbedrag aan jouw hypotheekverstrekker.
Hoe hoog is de rente?
Het kan zijn dat hypotheekrentes gedurende de looptijd lager worden. Het kan ook zijn dat deze gelijk blijven. Worden ze lager? Dan heb je geluk, want hoe lager het rentepercentage, hoe minder maandelijkse lasten je hebt. De hoogte van een rentepercentage hangt van verschillende zaken af.
Hypotheekrente vastzetten
Het ligt er ten eerste aan hoelang je jouw hypotheekrente vast zet. Dit betekent dat je in de periode die jij kiest om vast te zetten, hetzelfde rentepercentage betaalt. Het voordeel hiervan is dat je meer zekerheid hebt, want je weet precies hoeveel je gedurende die maanden moet betalen aan rente. Je hebt geen onverwachte uitschieters, omdat de rente is gestegen. Het nadeel is weer dat hoe langer je de rente vast zet, hoe meer je aan rente betaalt. Als je jong bent, is dit natuurlijk heel interessant. Vooral als je bijvoorbeeld nog veel wil reizen of een gezin wil stichten. Zolang je weet wat je maandelijks kwijt bent aan rente, kun je de rest van je uitgaven ook veel beter indelen. Daarnaast is dit natuurlijk een logische keuze als jullie niet veel speelruimte hebben, omdat er bijvoorbeeld een baan is weggevallen of als jullie veel willen sparen. Bedenk wel goed hoelang je die rente dan vast wil zetten, want het zou zonde zijn om veel te veel te betalen aan rente, alleen maar omdat je zekerheid wil in je maandlasten.
Variabele hypotheekrente
Je hoeft natuurlijk niet te kiezen om jouw hypotheekrente vast te zetten. Je kunt ook kiezen voor een variabele hypotheekrente. Je hebt dan geen houvast aan vaste maandlasten. Je bent namelijk afhankelijk van de rentetarieven van jouw hypotheekverstrekker. Gaat de rente omhoog? Dan betaal je natuurlijk meer rente dan normaal gesproken. Uiteraard kan het ook zo zijn dat de rente daalt. Het vervelende is dat je dat nooit zeker weet en dat het niet te voorspellen is. Dat is dus een gok die je moet nemen. Als je meer te besteden hebt, kan dit een logische keuze zijn.
Nationale Hypotheek Garantie
Er kunnen altijd onvoorziene omstandigheden plaatsvinden, waardoor jij jouw hypotheek niet kunt betalen. Denk bijvoorbeeld aan het plotseling verliezen van jouw baan of arbeidsongeschikt worden. Maar, ook aan het scheiden van je partner, of het overlijden van je partner. In al deze gevallen kan het zijn dat het onmogelijk is om jouw hypotheek af te lossen, daarnaast heb je al genoeg verdriet te verwerken. Daarom heeft het Waarborgfonds Eigen Woningen, de Nationale Hypotheek Garantie in het leven geroepen. Het WEW gaat dan samen met jouw hypotheekverstrekker zoeken naar oplossingen om de hypotheek weer wel te kunnen betalen, zodat jij gewoon kunt blijven wonen waar je woont. Hierdoor loopt een geldverstrekker het minste risico om hun geld niet terug te krijgen. Het voordeel voor jou is dat je daardoor een hele lage hypotheekrente hoeft te betalen. Kijk wel altijd of je aan de voorwaarden voldoet. Niet iedereen kan een hypotheek afsluiten met NHG.
Over het algemeen geldt: hoe meer risico de bank loopt dat ze hun geld niet terug krijgen, hoe hoger de rente is die jij als klant moet betalen. En denk er goed over na of je een hypotheekrente vast zet of voor een variabele hypotheekrente gaat. Kies je voor het vastzetten? Kies die periode dan zorgvuldig, wel te lang, kost te veel.