Niet enkel de rente is van belang als je gaat shoppen voor de grootste financiële beslissing uit je leven. Elke bank of kredietverstrekker beslist zelf hoeveel je maximum kan lenen voor je woning. Algemeen gesteld zijn er wel enkele factoren die de doorslag geven.
Maandelijks netto (gezins)inkomen
Het is algemeen geweten dat financiële dienstverleners je sneller een behoorlijke som zullen lenen naarmate je inkomen hoger is. Als je al minstens twee jaar een vaste job hebt, speelt dat ook in je voordeel.
Wat je loon betreft, geldt een algemene regel dat je niet meer dan een derde van je nettoloon mag spenderen aan het afbetalen van je lening(en).
Er is echter ook een andere manier om je rekeningoefening te maken. Breng al je vaste kosten in kaart. Dus ook die van je hobby’s en dergelijke. Met het (grootste) deel dat overblijft, kan je dan je lening afbetalen.
Tip. Zorg er voor dat je steeds je loonbrief en een uittreksel van je spaarrekening bij de hand hebt als je een bank bezoekt of online een aanvraag indient.
Start hier je aanvraag voor een lening!
De looptijd van je lening
Bespreek vooraf met je kredietverstrekker op welke termijn je de hypothecaire lening wilt terugbetalen. In principe zijn zelfs leningen tot 40 jaar mogelijk. Het voordeel hiervan is dat je een lager maandbedrag betaalt en dus voor een hoger leenbedrag in aanmerking komt. Het nadeel is dat je meer interesten betaalt natuurlijk.
Het percentage van de aankoopprijs
Financiële spelers ontlenen makkelijker geld voor een woning die ze maar voor 50% moeten financieren dan voor 80% bijvoorbeeld. De voorbije maanden was er zelfs druk van de Nationale Bank naar de banken toe om voor leningen boven de 80% bijkomende maatregelen te treffen en te vragen. Hierdoor zouden zulke leningen nog duurder geworden zijn. De regering heeft dit voorstel echter afgewezen. In de praktijk blijkt immers dat relatief veel mensen een 100% lening nodig hebben. Vergeet immers niet dat je in dat geval zelf nog voor alle kosten zoals de notaris bijvoorbeeld moet instaan.
De rentevoeten
Het is logisch dat je bij lagere rentevoeten minder per maand moet afbetalen voor een bepaald bedrag. Onrechtstreeks bepaalt dit dus ook het gemak waarmee je een lening krijgt. Je kan immers makkelijker het ontleend bedrag terugbetalen.
Vergelijken blijft de boodschap
Het percentage van de aankoopprijs én je maandelijks netto (gezins)inkomen liggen voor het grootste gedeelte vast. Met rentevoeten en looptijden kan je natuurlijk wel aan de slag. Beperk je echter niet tot deze twee variabelen.
Het is aan te raden om alle voorwaarden en de zogenaamde bijproducten te vergelijken. Dossierkosten, schuldsaldoverzekering…
De vergelijkingsoefening begin je het makkelijkste online. Doe enkele simulaties en vergelijk de JKP’s (Jaarlijks Kostenpercentage) puur op de lening, dus niet met inbegrip van verzekeringen bijvoorbeeld. Voor een schuldsaldoverzekering kan je een extra vergelijkingsoefening maken.
Bij de 2 à 3 beste spelers op de financiële markt (in jouw persoonlijke situatie) kan je dan een kredietaanvraag indienen. Dit verplicht je immers nog tot niks. Daarna kan je aan het onderhandelen gaan. Wie niets doet, krijgt de intrestvoet die de bank voorstelt. Wie daarentegen wel bereid is om druk op de bank te zetten, kan met een beter tarief wegkomen.
Start hier je aanvraag voor een lening!